Nij Beets wil in 2050 volledig van het gas af

Een straat in Nij Beets © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Heel Nij Beets moet van het gas af. Dat is het uitgangspunt van een groot onderzoek om de huizen in het dorp duurzaam te maken. Alle inwoners worden gevraagd om te kijken naar hoe ze energie kunnen besparen.
Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar in deze tijd van hoge gasprijzen ook voor de portemonnee. Het doel is dat Nij Beets in 2050 helemaal geen gas meer gebruikt.
Nij Beets wil in 2050 volledig van het gas af
Het initiatief voor dit project ligt bij de dorpscoöperatie Krigel in samenwerking met de gemeente Opsterland. De gemeente heeft enkele tienduizenden euro's uitgetrokken voor het duurzaamheidsproject.
Het meeste geld moet uit de subsidiepot Leader, een Europees ontwikkelingsprogramma voor plattelandsgebied, komen. Coöperatie Krigel wil de bewoners stimuleren om energie te besparen en hiermee een voorbeeldfunctie in te nemen. De gemeente wil het project als het lukt uitbreiden over de hele provincie.

Isoleren

Alle 1.700 bewoners van Nij Beets kunnen nu een enquête invullen. Aan hen wordt gevraagd te kijken naar wat ze doen aan duurzaamheid en wat nog verbeterd kan worden. Zonnepanelen zijn er al veel, maar er kan nog veel meer energie bespaard worden: veel huizen zijn niet goed geïsoleerd.