Pieter Omtzigt: "Pas de stikstofkaart aan voor de Waddeneilanden"

Pieter Omtzigt bij het stikstofdebat © ANP Foto
De stikstofkaart voor minister Van der Wal moet voor de Waddeneilanden zo snel mogelijk worden aangepast. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt eiste dat donderdag bij het Kamerdebat over stikstof.
"Er komt geen stikstofuitstoot uit zee, zegt de wetenschap. De Waddeneilanden moeten gewoon een andere kleur krijgen; geen 90 procent reductie, maar 10 procent. Geef in ieder geval dat deel van Nederland rust", zegt Omtzigt.

Verbazing op de eilanden

Volgens Omtzigt geeft het voorbeeld van de Waddeneilanden aan dat er reden is om kritisch te kijken naar het hele model en de rekenmethode die daarvoor is gebruikt. Na publicatie van de stikstofkaart was er op de eilanden al snel verbazing over de 'kleur' van de eilanden. Zo zou Vlieland, een eiland zonder boeren, maar liefst 95 procent moeten reduceren.
Ook boeren op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog maakten zich zorgen na publicatie van de stikstofkaart. Gedeputeerde Klaas Fokkinga was ook 'erg verbaasd' over de kleur van de eilanden en verklaarde dat hij vindt dat de 'agrarische sector niet van de eilanden moet verdwijnen'.

'Niet natuur, maar boeren bedreigd'

Omtzigt kwam met zijn eis in een interruptie op het verhaal van Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) om aan te geven dat de stikstofkaart van de minister niet foutenvrij is. De Groot vindt echter dat het niet aan de politiek is om wetenschappelijke kaarten te veranderen. "Als de kaart niet klopt, moet die worden aangepast, maar wij als politiek gaan daar niet over."
Kamerlid Caroline van der Plas van de BBB verklaarde in haar inbreng dat ze 'zolang ik leef' zal proberen om het onteigenen van boeren tegen te houden. "Niet de natuur wordt bedreigd, maar de boeren. De gevoelloosheid van dit kabinet is stuitend."
Caroline van der Plas bij het Tweede Kamerdebat