Druk op ziekenhuizen neemt toe door corona: "Daar gaan we weer"

© ANP
Het aantal coronabesmettingen neemt snel toe. De afgelopen weken was er een stijging van 70 procent. Bijna 27.000 mensen in Nederland zijn besmet. Ziekenhuizen hebben het drukker met het aantal opnames.
"We hebben allemaal het gevoel: daar gaan we weer", zegt internist Froukje Ubels van ziekenhuis MCL in Leeuwarden. In haar ziekenhuis merken ze de extra drukte niet bij het aantal opnames van nieuwe covidpatiënten. De extra drukte komt vooral door ziekteverzuim. Personeelsleden zitten weer thuis met covid. Dan zijn er minder handen aan het bed.
In het MCL bekijken ze welke maatregelen ze moeten doorvoeren. Neem bijvoorbeeld het schudden van handen. In verschillende ziekenhuizen wordt dat niet meer gedaan en eigenlijk zouden ze dat in het MCL ook moeten doen, vindt Ubels.
Soms weet een patiënt niet of hij een arts nu wel of geen hand moet geven. "Wij zeggen als dokters en zorgverleners: niet doen, Houd afstand. Geen handen geven. En testen als je klachten hebt. Blijf thuis en zorg dat je je weer aan de maatregelen houdt."
Froukje Ubels, internist ziekenhuis MCL Leeuwarden
Er is veel nog onzeker over de nieuwe coronavariant. Hoe besmettelijk is het en hoe ziek word je ervan. Er zijn eerder ook al plannen ontwikkeld in de ziekenhuizen om zoveel mogelijk door te kunnen gaan met het leveren van optimale zorg, zowel aan niet-covid- als aan covid-patiënten.
In het verleden heeft de zorg veel meegemaakt en geleerd. Nu moeten ze in ROAZ-verband in de drie noordelijke provincies bekijken wat de beste oplossingen zijn wat capaciteit. betreft.

Waarom worden mondkapjes niet standaard verplicht in ziekenhuizen?

In de spreekkamer is voldoende afstand. Daar is het niet nodig, aldus Ubels. Maar wel als patiënten lichamelijk onderzocht worden.
De vraag 'wel of geen verplichte mondkapjes in ziekenhuizen' is een landelijke discussie, vindt Ubels. Mensen wilden van de covidmaatregelen af. Dan is het moeilijk voor een ziekenhuis om het vol te houden. Die discussie komt nu terug: moet het toch niet weer worden ingevoerd om iedereen te beschermen?