Jelmer Rozendal woont al vijf jaar in Graz: "Het Fries krijg je er niet uit"

Jelmer Rozendal © Omrop Fryslân
Als echte wâldpyk is Jelmer Rozendal (29) vijf jaar geleden verhuisd uit De Westereen naar een plek die hij zelf eerst niet kende. Door de liefde is hij in Graz (Oostenrijk) beland.
Na 22 jaar in De Westereen gewoond te hebben, begon Jelmer met zijn studie op de kunstacademie in Groningen. Daar kwam hij zijn vriendin Linda uit Graz tegen.
Linda was voor een jaar in Groningen als au pair. Na dat jaar ging ze terug naar haar thuisland, maar de relatie bleef. Ze hielden contact en bleven elkaar opzoeken. Omdat Linda een echt familiemens. is, besloten ze op een gegeven moment om samen in Graz te gaan wonen.

Studentenstad

Met ruim 294.000 inwoners is Gras de op één na grootste plek van Oostenrijk. Volgens Rozendal is de stad te vergelijken met Utrecht. "Het is een studentenstad met een historisch centrum", zegt Rozendal.
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Twee jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat Whatsapp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Voordat hij zijn vriendin leerde kennen, had hij nog nooit van Graz gehoord. Hij heeft het nog altijd enorm naar zijn zin en zijn familie komt af en toe langs. Heimwee heeft hij niet: "Ik heb een hele leuke groep mensen om me heen en ik denk dat dat het beste medicijn tegen heimwee is."

Werk

Hij heeft werk gevonden in de stad als grafisch vormgever. Alles komt langs op zijn bureau: van folders tot kranten tot reisinformatie in de tram. Met de taal gaat het steeds beter. Als medewerker van de gemeente moet dat ook wel.
Het bleek dat het Oostenrijks anders is dan het Duits. "In het begin verstond ik er niks van, maar ik moest het leren. Ik had geen keus." In het openbaar praten de twee Nederlands of Engels, hierdoor heeft Rozendal op zijn werk Oostenrijks geleerd. Hij heeft zelfs geprobeerd om Linda Fries te leren.

Nog altijd Fries

"Het Fries krijg je er bij mij niet uit, denk ik." Twee keer in het jaar gaat hij naar Fryslân en maakt hij een toeristische tour. "We kopen dan ook altijd Friese dúmkes en we hebben hier een fles Berenbrug liggen die heel langzaam op gaat."
Het volledige gesprek met Jelmer Rozendal