Zorgen van Oerol over minder bezoekers blijken niet nodig: opnieuw zo'n 50.000

Oerolpubliek bij het optreden van het Broken Brass Ensemble © ANP
Locatietheaterfestival Oerol op Terschelling heeft dit jaar ongeveer evenveel bezoekers getrokken als bij de laatste fysieke editie, in 2019. Het waren er zo'n 50.000. Het publiek is wel jonger geworden, meldt de organisatie.
Het festival zag er dit jaar anders uit dan bij de edities van voor de coronacrisis. Er waren nieuwe 'Festival Oorden' en er was bijvoorbeeld veel minder straattheater.
"De afgelopen jaren hebben we goed kunnen gebruiken om nieuwe ontmoetingen en veel inspiratie op te doen", zegt Sabine Pater, verantwoordelijk voor de programmering op het festival.

"Actueler dan ooit"

"We zijn over de gehele linie blij met de stappen die we dit jaar hebben gemaakt, onze programmering met veel jonge makers is actueler dan ooit tevoren en dat hebben we deze editie terug gezien in de praktijk."
Publiek bij een optreden van zangeres Merol © Marleen Annema
Algemeen directeur Siart Smit was benieuwd of het publiek wel terug zou komen naar Oerol, na twee afgelaste edities.
"Ook omdat theaters door het hele land kampen met een lagere bezetting. Die zorg is gelukkig weggenomen en dat is terug te zien in de ticketverkoop."
Oerol duurde van vrijdag 10 tot en met zondag 19 juni. Tien dagen waren er voorstellingen, concerten, kleine optredens, landschapskunst en expedities op Terschelling.
Oerol is het grootste locatietheaterfestival van Europa. Joop Mulder is de oprichter van het festival. Hij overleed in 2021.
Het festival ziet wel dat het publiek wat is veranderd, ook in gedrag. Eerder kwamen veel bezoekers een weekend, nu zijn er veel meer bezoekers die langer op het eiland verblijven en meer voorstellingen zien.
Volgens Smit was het publiek enthousiast over de vier 'Festival Oorden', plekken verspreid over het eiland waar iets te beleven was. Hij zegt dat zowel de eilanders als de bezoekers de Oorden hebben omarmd.
'TAL variaties op bal' bij het Arjensduin © Nichon Glerum
Eerder was de Westerkeyn het festivalhart. Dat was dit jaar alleen 's avonds nog open, het werd dan omgetoverd tot Club W, waar kon worden gedanst. Het was dit jaar de laatste keer dat Oerol de Westerkeyn kon gebruiken, want het gebied is verkocht.

In het nieuws

Het festival was de afgelopen weken ook regelmatig in het nieuws. Zo was de Vogelwacht boos op de organisatie, omdat er activiteiten naast broedende vogels waren.
Verder baalden sommige ondernemers op het eiland dat er minder straattheater was. En Tryater moest alle voorstellingen van Under Wetter annuleren vanwege coronabesmettingen binnen de cast.

Dieptepunt

Dieptepunt was het schrappen van een bezoek van viroloog Marion Koopmans. Zij zou te gast zijn bij het tv-programma Opium van de Avrotros, maar vanwege een 'veiligheidsrisico' werd in overleg met de politie besloten dat ze niet naar Terschelling kwam.
"Het is heel heftig, daar mogen we best even bij stilstaan: dat een wetenschapper zich niet vrij kan begeven in de samenleving", zei Avrotros-woordvoerder Eric Dekker. Hij noemde het een "ernstige en kwalijke zaak".