Fries in Lviv: nog wel wat nodig voordat Oekraïne klaar is voor EU

Volodymyr Zelensky (president Oekraïne) en Emmanuel Macron (president Frankryk) © ANP
Oekraïne is niet klaar voor het EU-lidmaatschap. Dat zegt Willem Nammensma. Hij komt uit Fryslân, maar woont en werkt al een poos in het Oekraïense Lviv.
De Europese Commissie wil Oekraïne de stempel van kandidaat-lid van de EU geven en ook Nederland ziet dat zitten. Het duurt dan nog wel jaren voordat Oekraïne echt lid kan worden van de EU, het moet daarvoor nog aan een tal van criteria voldoen.
"Oekraïne verschilt heel erg met wat wij in Europa hebben opgebouwd en hoe Europa functioneert", zegt Nammensma, "Ook qua normen en waarden."
Er zijn genoeg overheidsinstanties en mensen die niet op dezelfde lijn zitten als het Westen.
Willem Nammensma
De jonge generatie wil zich wel aanpassen, denkt de oud-inwoner van Sexbierum. Vooral in het westen van het land.
"Maar er zijn genoeg overheidsinstanties en mensen die niet op dezelfde lijn zitten als het Westen." Dan moet er wel een grote verandering komen, zegt Nammensma.
Willem Nammensma bij een klooster, vlakbij de grens met Roemenië © Eigen foto
Die verandering moet er ook komen op het gebied van wetgeving. "Veel wetten en regels zijn nog gebaseerd op Sovjet-Unie-tijden. Die zijn zo geschreven dat ze niet op naleving te controleren zijn."
En dat kan leiden tot corruptie, volgens Nammensma. Als je niet kunt voldoen aan bepaalde eisen, geef je de inspecteur geld zodat hij het door de vingers ziet.

Homorechten

Hij denkt ook dat Oekraïne nog niet ver genoeg is met homorechten, al kan dat in de toekomst wel beter worden. "Hoe verder je uit Nederland naar het oosten gaat, hoe moeilijker het met de homorechten is. Maar het zal hier ook komen. Dat is een kwestie van tijd en acceptatie."
Over de oorlog is Nammensma somber. "Vooral in een deel van het oosten is Rusland stappen aan het zetten. Ze zijn enorm aan het bombarderen om maar terrein te winnen."

Veel materiaal verloren

Oekraïne boekt ook wel eens een succesje, maar heel veel is het volgens de Fries niet.
"Het vraagt enorm veel van de Oekraïense strijdkrachten. Het land is ook al 50 procent kwijtgeraakt van al het materiaal. Rusland is ook veel kwijtgeraakt, maar die hebben ook nog heel veel achter de hand."
Oekraïense militairen vuren een houwitser richting Russische troepen in de regio Donetsk © ANP
President Zelensky vraagt al tijden om meer hulp van westerse landen. "Er wordt ook wel iedere keer wat gestuurd, maar het is net niet genoeg om echt weerstand te bieden."
"De houwitsers bijvoorbeeld: die zijn wel effectief, maar Zelensky had gevraagd om 1.000. Er zijn nu zo'n 30 aangekomen. Dus dat staat in geen verhouding tot wat er nodig is."

Geen lichtpuntjes

Lichtpuntjes ziet Nammensma op dit moment niet. "Het is heel lastig. Ik kan niet zomaar zeggen dat Oekraïne straks wint en dat alles weer zo wordt zoals het was. Daar ben ik niet zo positief over."