Sybrand Buma over vluchtelingenopvang: "Je moet slapende hoeveelheid ruimte hebben"

Het cv van Sybrand Buma © Omrop Fryslân
Burgemeester Sybrand Buma pleit voor permanente azc's en opvangplekken voor mensen die snel een huis nodig hebben. Zo zou in de toekomst sneller opvang geregeld kunnen worden voor onder andere vluchtelingen.
Vrijdag besloot het kabinet om een landelijk crisisorganisatieteam in te zetten om de opvang van asielzoekers te verbeteren. De vastgelopen asielopvang wordt daarmee nu als nationale crisis gezien.
De opvang komt nu onder aansturing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) te staan. "Het is goed dat het gebeurt, op deze manier kun je beter coördineren", zegt de burgemeester van de gemeente Leeuwarden. "Maar daarmee komen er nog steeds niet meer opvangplekken."
Niet alleen de opvangplekken zijn een probleem. Het vinden van mensen is het moeilijkst, legt Buma uit. En die zijn nodig, omdat de vluchtelingen soms ook getraumatiseerd zijn en hulp nodig hebben.

Permanente opvangplekken

Dinsdag kwam de Raad voor het Openbaar Bestuur en Adviesraad Migratie met een kritisch rapport over de aanpak van vluchtelingenopvang door het kabinet. Bij een kleine vluchtelingenstroom zou de infrastructuur te snel weer worden afgebroken, waardoor er bij een snel groeiende stroom niet snel opgeschaald kan worden.
Buma is het met die kritiek eens en pleit voor permanente opvangplaatsen, waar altijd een beroep op kan worden gedaan. "Ik geloof zeker dat je een slapende hoeveelheid ruimte moet hebben."
Buma pleit voor permanente opvangplekken in Fryslân
Het zou volgens hem een idee kunnen zijn om contracten te sluiten met locaties. "Daarin zeg je dat ze gewoon hun werk kunnen doen, maar als wij een beroep op hun doen dat ze dan hun activiteiten staken en vluchtelingen opvangen."
Toch blijft het lastig om de opvang goed te regelen, omdat mensen nu ook al moeilijk doorstromen naar gewone woningen, zegt Buma.
Het is een opvang die we eigenlijk niet willen.
Sybrand Buma over de noodopvang in het WTC
Dat ziet hij bijvoorbeeld ook bij de vluchtelingen die al acht maanden in het WTC in Leeuwarden zitten. De bewoners daarvan kwamen vorige week in protest en gingen in gesprek met de burgemeester. "Ik snap het heel goed. Ik zeg wel: dit is het momenteel. We doen wat we kunnen. Maar het is wel een opvang die we eigenlijk niet willen."
Als het aan hem ligt komen er dus permanente plekken voor vluchtelingen, die altijd weer aan te boren zijn als de vluchtelingenstroom groter wordt. "Standaard een azc, en de gedachte is dat dat voor een deel opvang van asielzoekers is, maar een deel ook huisvesting voor andere mensen, die even snel een huis nodig hebben."

Gemeenten verplichten

Wat Buma betreft doen de Friese gemeenten hun best om opvang te realiseren. Daarbij lopen sommige gemeenten wel tegen hetzelfde probleem aan, dat er soms geen geschikte plek is.
Ondanks de inzet van veel gemeenten vindt hij dat de staatssecretaris gemeenten landelijk moet kunnen verplichten om opvangplekken te regelen. "Er zijn door het hele land nog steeds gemeenten die niet doen wat ze moeten doen. Dus vind ik wel degelijk dat de staatsecretaris die mogelijkheid moet hebben. "
Volgens Buma moet er opnieuw rekening gehouden worden met uitvallen van diensten door corona
En dan lijkt ook het coronavirus de kop weer op te steken. Buma werd net voor het uitbreken van het virus burgemeester. "Ik ben de burgemeester van de crisis", lacht hij. "Voor mij persoonlijk was het wel te doen, maar voor de hele samenleving was het een moeilijke tijd."
De afgelopen dagen loopt het aantal coronabesmettingen weer op, dat komt onder andere naar voren uit een groei van het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Buma denkt dat er nog wel eens een nieuwe coronagolf aan kan komen. "Ik denk dat we een jaar krijgen met veel zieke mensen, maar niet dat alles weer dicht gaat."

Impact lockdown

Het is volgens hem ook belangrijk dat alles niet weer dicht gaat. "Ik heb ook veel met jongeren en docenten gesproken, de consequenties van wegvallen van sociale contacten zijn heel groot. Er is een hele grote reden om de hele samenleving door te laten gaan."
Hij denkt dat het wel weer kan gebeuren dat sommige diensten wegvallen, doordat er gaten in roosters vallen. "Daar gaan we misschien wel meer last van krijgen. Op scholen, denk aan wat er op Schiphol nu gebeurt, of het spoor, waar Arriva de treinen niet meer kan laten rijden. Dat zullen we met begrip voor elkaar moeten doen."
Van het coronavirus zijn we de komende tijd in ieder geval nog niet af, denkt Buma. "Ik weet dat het terugkomt. In welke mate weten we niet, maar een aantal jaren zullen we nog die golven hebben."
Buma is kritisch over de omgangvormen in de Tweede kamer
Buma was eerder Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij vindt het niet erg dat hij nu niet meer in de landelijke politiek zit, zegt hij. "Meer vanwege de omgangsvormen dan vanwege de politiek."
Het gaat er volgens hem steeds minder fatsoenlijk aan toe in de Tweede Kamer. "Je ziet dat het nog veel meer afbreekt dan het al deed. Je kunt bijna geen debat meer kijken zonder je te schamen."

Stikstofplannen

In het kader van de onlangs bekendgemaakte stikstofplannen protesteerde een groep boeren woensdag in Leeuwarden. "Dit was een demonstratie waarbij een aantal trekkers naar het provinciehuis zijn getrokken. Wij zijn een democratie, waarbij de ruimte om te protesteren zoveel mogelijk moet worden gegeven."
Volgens de burgemeester verliep het protest goed. "Ik vind dat het goed is gegaan, ik vind het mooi dat de gedeputeerden zeiden het gesprek aan te willen gaan."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Sybrand Buma.
Dit was de laatste uitzending voor de zomer, in september is It Polytburo er weer.
Inhoudelijk vindt hij de stikstofcrisis een lastige zaak. "Een boer die ik goed ken, daar was ik vorige week nog, hij is biologisch boer en is al veel ingekrompen. Dat vind ik schrijnend."
"Er zijn heel veel boeren in Fryslân die werken met het grootste respect voor de omgeving", vindt de burgemeester. "Maar ze zitten klem in dit systeem van natuurgebieden."
Hij vindt wel dat de stikstofproblematiek moet worden aangepakt. "Maar ik vind wel dat ik als burgemeester goed moet luisteren naar wat de boeren meemaken, en dat verhaal verder moet vertellen, en dan moet men daar in Den Haag zijn keuze maken."
© Omrop Fryslân