Sterke Yerke heeft levens veranderd

De FryslânDOK 'Een oceaan van dromen' over de Sterke Yerke bevat waardevol en uniek archiefmateriaal, audio en video, van de oversteek van het vlot over de Atlantische Oceaan. Meindert van der Meulen uit Leeuwarden heeft het allemaal verzameld, gemaakt en bewaard. "Sterke Yerke heeft ook mijn leven bepaald", zegt hij. Deel 2 is vandaag bij NPO2 op tv te zien en morgen bij Omrop Fryslân.
Meindert van der Meulen is afkomstig uit Leeuwarden en is sinds de jaren '70 betrokken geweest bij Sterke Yerke. Hij nam de taak op zich om ervoor te zorgen dat er film- en geluidsopnamen werden gemaakt. Hij heeft alles bewaard. Van der Meulen werkt als technicus en editor bij de NOS in Hilversum.
Meindert van der Meulen, archivaris Sterke Yerke © Argyf Sterke Yerke
Vier Friese jongens staken staken in 1979 op het zelfgebouwde vlot 'Sterke Yerke' de Atlantische Oceaan over, om onderweg de olievervuiling te onderzoeken. Via Radio Scheveningen volgde het publiek de jonge mannen onderweg naar het einddoel: Curaçao. Guus en Chris Schweigmann en Leo van der Ploeg bemanden het vlot, bioloog Frits Riemersma nam onderweg monsters van de olievervuiling in zee.

Met dit wetenschappelijk onderzoek diende de reis ook een maatschappelijk doel. Sterke Yerke was een duidelijke exponent van zijn tijd, de jaren zeventig, waarin jongeren hun eigen koers bepaalden en de zorgen om het milieu toenamen.
Olievervuiling in zee © Argyf Sterke Yerke
De reis was bijna ten einde, toen het vlot bij Bonaire op de rotsen liep en zonk. In 1986 kon de Sterke Yerke geborgen worden en werden er nog enkele waardevolle spullen boven water gehaald.
Meindert van der Meulen
Ook bij die berging was Meindert van der Meulen aanwezig. Bij die reis ontmoette hij op Bonaire zijn latere vrouw. Sterke Yerke betekende al een groot deel van zijn leven. "Maar ook daardoor heeft het mijn leven bepaald", zegt Van der Meulen. Bemanningslid Frits Riemersma is tot op de dag van vandaag zijn beste vriend.
Sterke Yerke loopt op de rotsen bij Bonaire © Argyf Sterke Yerke
De initiatiefnemers van toen proberen nu, veertig jaar na het avontuur, hun gedachtegoed over te dragen op jongere generaties. Er is een nieuw zeewaardig vlot gebouwd, de Sterke Yerke IV, dat de zee op gaat om aandacht te vragen voor een nieuw wereldwijd milieuprobleem: de plasticsoup.
Sterke Yerke op zee © Argyf Sterke Yerke
Voor FryslânDOK volgde documentairemaker Gerard van der Veer de reis in het kielzog van de Sterke Yerke, van toen tot nu.

Naast de FryslânDOK TV-documentaire is er ook de podcast 'Sterke Yerke III - In oseaan fan dreamen', die Geartsje de Vries maakte in 2021.
De Sterke Yerke bij zonsondergang © Argyf Sterke Yerke
FryslânDOK 'Een oceaan van dromen' (het verhaal van Sterke Yerke deel 2)
Zaterdag 18 juni NPO2 15.30 uur (herhaling 's zondags 19 juni 13.25 uur)
Zondag 19 juni Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur).