Dit is waarom er een grote controleactie was op het Vliet in Leeuwarden

De politie bij de actie op het Vliet © Kappers Media
'Er is iets aan de hand op het Vliet in Leeuwarden.' Berichten van die orde gingen donderdag snel rond in de stad. Een dag later maakte de gemeente bekend waarom: een grote controleactie tegen ondermijning.
Bij de actie, waaraan onder andere de gemeente, politie, douane en NVWA meewerkten, werden twee mensen aangehouden. Harddrugs en twee gestolen scooters zijn in beslag genomen, meldde de gemeente in een persbericht.
Maar dat is lang niet alles, vertelt burgemeester Buma. "Er is ook het nodige in beslag genomen waarvan ik nu nog niet kan zeggen wat het is. Dat wordt nader onderzocht om te kijken of eventuele vermoedens kloppen. Dat moet worden geanalyseerd."

Op termijn

Dat de concrete 'opbrengst' voorlopig dus beperkt bleef tot de drugs en scooters betekent niet dat de actie niet meer heeft opgeleverd dan dat. "De ervaring bij zulke onderzoeken leert dat het niet de vraag is wat er direct wordt aangetroffen, maar wat we op termijn vinden."
Sybrand Buma © ANP
Tegelijkertijd is de burgemeester wel tevreden dat niet in elk doorgezocht pand drugs is gevonden. "We weten nu gericht waar de problemen zitten. En dat zal ook wel consequenties gaan hebben. De diensten die aan de actie hebben meegewerkt, zijn zeer ingenomen met het resultaat."
En de klus zit er dus nog niet op. "Er komt nog heel veel werk om de opbrengst op te zetten in eventuele gevolgen en eventuele vervolging."
Onze indruk was dat het in de Vlietzone meer plaatsvindt dan elders.
Sybrand Buma
Reden voor de grote actie van donderdag waren vermoedens. Buma: "Als je over het Vliet fietst, dan zie je allemaal gewone bedrijven. Pas als je daarachter gaat kijken, blijkt dat er heel andere dingen gebeuren. De boven- en onderwereld zijn vervlecht. Onze indruk was dat het in de Vlietzone meer plaatsvindt dan elders."
"Dat was ook de reden dat we niet kunnen volstaan met alleen maar aanbellen. We moesten dit een keer grootschalig doen. Niet alleen zorgen dat we via de voordeur naar binnen kwamen, maar ook dat men achter niet weg kon komen."
De actie had een lange aanloopperiode. De voorbereidingen duurden uiteindelijk meer dan een jaar. En in eerste instantie wilden de diensten vorig jaar de controle al doen, maar vanwege het coronavirus werd het uitgesteld.

Geen dekmantel

"Uiteindelijk heeft dit allemaal te maken met het voorkomen dat bedrijven - die gewoon bij de KvK staan ingeschreven - een dekmantel zijn voor andere activiteiten, of daarvoor misbruikt worden."
Buma sluit niet uit dat er meer van zulke acties komen, al zullen die dan niet snel zo groot worden als de actie op het Vliet. "Dit was wel een buitengewone actie, waarbij ook een aantal wegen zijn afgesloten."