Van der Plas (BBB) in Fryslân: "162 Natura2000-gebieden? Volstrekt belachelijk"

Caroline van der Plas © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
De uitspraken van gedeputeerde Klaas Fokkinga, dat de provincie Fryslân geen boeren zal onteigenen, kan op bijval rekenen van Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.
"De gedeputeerde toont zich daarmee een bondgenoot van boeren en burgers in Nederland", zegt ze.
Van der Plas deed haar uitspraken op de Dag van de Melk van het Noorden, een nieuwe vakbeurs voor bedrijven in en om de melkveesector. "Veel mensen snappen niet waarom al die boeren maar weg moeten", zei het Tweede Kamerlid nadat ze de beurs had geopend. "Fryslân toont hiermee gezond verstand, hulde daarvoor."
"Voor alle bedrijven die hier staan, is het, zoals voor veel boeren, een spannende tijd", laat organisator Sjoerd Hofstee weten. "Met elke boer die straks weg is, verdwijnt er ook een stukje werk voor al deze bedrijven."

Sneer richting D66

De opening begon met een toespraak van Van der Plas richting het publiek. Volgens haar moet een verandering van de stikstofplannen met name van VVD en CDA komen. "Het maakt mij niet uit of die partijen hun koers bijsturen omdat ze bang zijn voor hun zetels of omdat ze inhoudelijk een andere keuze maken. Als ze hun koers maar bijsturen. D66 steek ik geen energie in, die hebben hun richting wel gekozen."
Caroline van der Plas (BBB) enthousiast over Friese stikstofbeleid
In haar toespraak kreeg Van der Plas de lachers op haar hand toen die laatste partij voorbij kwam. "In verschillende peilingen staan we op een zetel of twaalf. We zijn zelfs groter dan D66. De partij die de veestapel wil halveren is zelf gehalveerd. Dat is karma, denk ik."

BBB uitbouwen

Toch is het een feit dat we in ons land met een stikstofcrisis zitten. Hoe komen we daar volgens Van der Plas uit? "We hebben in Nederland 162 Natura2000-gebieden. Dat is volstrekt belachelijk, dat betekent dat iedereen zo'n beetje naast een natuurgebied woont. Dus zetten wij erop in dat dat aantal naar beneden moet. Ook is innovatie heel belangrijk, daarmee kun je de stikstofreductie op stalniveau bewerkstelligen. Bovendien stoppen er de komende jaren een hoop boeren, omdat ze geen opvolger hebben."
Caroline van der Plas op de vakbeurs © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Verder hoopt het Tweede Kamerlid haar BoerBurgerBeweging de komende jaren uit te breiden. Volgend jaar doet de partij in alle provincies mee aan de Statenverkiezingen. Ook in Fryslân dus. "We zijn druk bezig met kandidatenlijsten overal. De provincies moeten straks alle stikstofplannen, als ze doorgaan, uitwerken. Daarom is het heel belangrijk om overal zetels te halen zodat je mee kunt praten over het beleid."

Minister van Landbouw

Wanneer er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn, staat de BBB in de meeste peilingen op twaalf zetels. "Als we inderdaad meer dan 10 zetels halen, zijn we uiteraard bereid om te gaan meeregeren. Maar alleen als wij de minister van Landbouw mogen leveren natuurlijk, dat is dan de dealbreaker."