Planetarium krijgt bijzonder boek met aantekening zoon Eise Eisinga

Het Planetarium in Franeker © ANP
Het Eise Eisinga Planetarium heeft een bijzonder boek gekregen. Het betreft een boek met aantekeningen van de zoon van Eise Eisinga en de bekende historicus Wopke Eekhoff erin.
Het gaat om Beschrijving van een hemels-uurwerk dat hoogleraar Henri van Swinden in 1780 heeft geschreven. Het boek gaf een omschrijving van het Planetarium in Franeker. Het boek was meteen een succes. Het zou vele keren opnieuw worden gedrukt. Het boekje dat het Planetarium heeft gekregen, is er een van de eerste druk.
Een bijzondere schenking aan het Planetarium
Extra speciaal zijn de twee aantekeningen voorin het boek. De eerste is van de eerste stadsarchivaris van Leeuwarden, Wopke Eekhoff. Eekhoff heeft erin gezet dat het boekje eigendom is van het Planetarium. Eekhoff heeft het waarschijnlijk in 1851 in het boek geschreven.
De tweede is een aantekening van Jacobus Eisinga, de jongste zoon van Eise Eisinga. Jacobus schreef dat hij het boek cadeau gaf aan J. Dirx uit Rotterdam, een goede vriend van Eisinga.
Het boek kwam aan het licht bij een lezing van Arjen Dijkstra, de biograaf van Eise Eisinga. "Er kwam een vrouw naar me toe met een grote envelop. Toen ze het boekje eruit haalde herkende ik het direct en daar was ik al erg van onder de indruk, maar toen ik het opendeed viel mijn mond open van verbazing. Het is prachtig dat het nu terug is."