Gras verdringt heide op Schaopedobbe bij Elsloo: "Niet meer paars van de bloemen"

De heide wordt bruin © ANP
In natuurgebied de Schaopedobbe bij Elsloo moet de heide steeds meer terrein prijsgeven op de heide. Dit komt omdat er te veel stikstof in de lucht en in de grond zit.
It Fryske Gea is eigenaar van het gebied. Zij willen met de boeren uit de omgeving op zoek naar oplossingen voor het stikstofoverschot.
"Het doet ons ook pijn dat er toonaangevende boeren zijn die nu in onzekerheid zitten of ze nog meer moeten doen", zegt directeur Chris Bakker.
Dat er een stikstofprobleem is, is op de Schaopedobbe duidelijk te zien: het gras wint steeds meer terrein op de heide. "Dan is de heide niet paars van de bloemen, maar bruin van het pijpenstrootje (een plant uit de grasfamilie)", legt Bakker uit.
Op de Schaopedobbe wint gras van de heide
De ene plantensoort kan beter tegen stikstof dan de andere. "Aan de ene kant is stikstof een soort mest dat uit de lucht regent, aan de andere kant maakt het de bodem steeds zuurder."

Verzuring

Het proces van die verzuurring duurt enige tijd. Eerst merk je er niet veel van, maar op een gegeven moment raken de 'buffers' met voedingsstoffen op.
"Dan komt er soms zelfs aluminium vrij in de bodem en daar kunnen planten last van hebben", zegt Bakker.
Volgens Bakker zit de oplossing in samenwerking met de boeren. "Als boeren zelf natuur willen realiseren, dan willen wij daar graag bij helpen. Er zijn allerlei zaken waarin we hebben laten zien dat we kunnen samenwerken. Boeren die mee willen denken over hoe het anders kan, zouden zich veilig moeten voelen."
Directeur Chris Bakker van It Fryske Gea