Monument voor omgekomen vliegers klaar voor transport naar het IJsselmeer

Het graf van een van de overleden piloten © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het twintig ton zware monument voor alle omgekomen en vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog is klaar en gaat deze dagen op transport.
Het monument 'Missing Airmen' is een betonnen vleugel en wordt in het IJsselmeer bij Molkwerum geplaatst. Het monument is mogelijk gemaakt door de stichting Molkwerum 2000. Die stichting wilde een monument oprichten voor alle overleden en vermiste piloten bij Molkwerum.

Vleugel in het water

Het monument wordt deze dagen naar Stavoren vervoerd. Vanaf daar gaat het monument het water op en wordt het op vier palen gezet. De vleugel lijkt dan deels in het water te liggen.
Het monument 'Missing Airmen' van Molkwerum © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Dat is op de plek waar het lichaam van een Schotse piloot is aangespoeld. Zijn bommenwerper stortte op 23 juni 1943 bij Den Oever neer met in totaal zeven bemanningsleden. Twee zijn nooit meer gevonden.
Bij Molkwerum zijn zeven luchtmilitairen om het leven gekomen. De stichting Molkwerum 2000 heeft goed contact met de nabestaanden. Veel van die nabestaanden komen naar de onthulling van het monument en de erediensten voor de slachtoffers.
Monument Molkwerum op transport
"Wij wilden graag dat deze vliegers nog aandacht krijgen", zegt Fekke Bandstra van de stichting. "Ik vind het belangrijk dat dit soort verhalen altijd verteld blijven worden. Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Dat zie je nu ook aan de oorlog in Oekraïne. Het is dus belangrijk dat dit verhaal blijft."
Op de wal komt een plaquette met informatie en Stichting Molkwerum 2000 maakt een website over het Nationaal Monument 'Missing Airmen'. Mensen kunnen vanaf de wal het monument zien liggen.
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij het verplaatsen van het monument