Geke Halbesma is op haar plek in Nieuw-Zeeland: "Maar Fryslân blijft mijn thuis"

© Geke Halbesma-Hooghiemstra
Geke Halbesma ging met haar man en twee kinderen zes weken op campervakantie in Nieuw-Zeeland. Ze werd op slag verliefd op het land.
Toen er een kans kwam om er aan het werk te gaan, zijn ze direct vertrokken. Een opvallende stap, want Geke is een echt moederskindje. "Maar het land is zo mooi dat we graag die stap wilden zetten."

"Een hele uitdaging"

En zo begon voor Geke en haar gezin een groot avontuur. "We hebben het huis verkocht, onze spullen ingepakt en we zijn met twee kinderen die kant op gegaan. Dan begin je weer helemaal op 'nul'. Dat was een hele uitdaging."
Het gezin woont in Auckland, aan de oostkust van Nieuw-Zeeland. "Het is vijf minuten lopen naar het strand, dus we hebben het hier harstikke goed en naar ons zin. Het is een mooi plekje en het klimaat is goed, lekker warm", zegt Geke enthousiast.
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Twee jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat Whatsapp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Geke en haar man gingen met twee kinderen die kan op, maar daarmee was het gezin nog niet compleet. "We zijn met de tweeling Jildou en Femke vertrokken. Die waren toen tweeënhalf. Later is er nog een meisje bijgekomen, Renske, en daarna ook nog een jongen, Jelte. We zijn nu met zijn zessen.

Fries praten

De kinderen hebben dus een Friese naam gekregen. "Het is hier niet uit te spreken, maar dat doet er niet toe, want het zijn onze Friese roots. Ik ben ook op-en-top Fries. Wij hebben een kaart in huis met daarop de tekst: Kinst De Wâlden wol út it famke helje, mar De Wâlden net út it famke."
Thuis spreken ze dan ook nog Fries. "Gewoonlijk praten we altijd Fries met de kinderen. Het is voor hen moeilijk om het bij te houden, omdat ze op school Engels praten en met sommige familieleden Nederlands. Maar wij blijven het altijd volhouden om Fries tegen ze te praten."

Even terug, maar al snel weer weg

Geke heeft het enorm naar haar zin in Nieuw-Zeeland, maar ze heeft het ook wel eens moeilijk met het missen van familie. "Er zijn heel wat tranen gevloeid. Het is niet makkelijk. Ze zeggen wel eens: kiezen is verliezen Daar worden wij ook mee geconfronteerd. Het is een heel groot gemis. Ik had het liefst mijn familie om me heen gehad."
In 2020 was de familie even terug in Nederland, maar het gezin kon haar plekje niet vinden. "Het was moeilijk om weer te aarden, omdat we het in Nieuw-Zeeland ook heel mooi hadden. We kwamen in coronatijd terug. Dat was niet de beste tijd, omdat er heel wat beperkingen waren. We konden niet alles doen wat we wilden.
Beluister het volledige gesprek met Geke Halbesma
De Halbesma's kregen toen de kans om weer in Nieuw-Zeeland te werken en die kans konden ze niet laten liggen. "We hebben na tien maanden onze koffer weer gepakt en we zijn terugverhuisd."

Thuis

"Fryslân is mijn thuis en Nieuw-Zeeland is waar ik woon", zegt Geke. "Thuis is toch ook wel familie. Dat klinkt een beetje dubbel, maar familie blijft altijd. Ik hoop dat de familie snel eens kan langskomen, zodat we toch de band houden.
Want voorlopig blijven de Halbesma's wel in Nieuw-Zeeland. Geke heeft net een nieuwe baan. "Bij het Leger des Heils. Vorige week ben ik begonnen en tot nu toe bevalt het goed."