Wethouder niet van plan afsluiting weg door Fochteloërveen terug te draaien

Marian Jager-Wöltgens © Ooststellingwerf
Hoewel een aantal partijen in verzet kwam tegen een afsluiting van de weg door het Fochteloërveen, is wethouder Marian Jager van Ooststellingwerf niet van plan haar standpunt te veranderen.
Het college wil de komende 2,5 jaar de weg afsluiten om te kijken wat de gevolgen zijn. De dijk verstoort de waterhuishouding in het natuurgebied en er worden veel dieren doodgereden op de weg.
In de proeftijd zullen er wel ontheffingen komen voor mensen die in het gebied moeten zijn. Na de periode wil het college definitief een besluit nemen over de inrichting van de weg.

Bang voor verkeer door Fochteloo

Sommige partijen, zoals de Vrije Partij Ooststellingwerf, zijn bang dat bestemmingsverkeer voortaan de kortste route zal kiezen: door het dorp Fochteloo. Dat zou overlast opleveren. Wethouder Jager wil dat monitoren.
Het Fochteloërveen (archieffoto) © ANP
Lokaal Sociaal Ooststellingwerf en de Vrije Partij Ooststellingwerf kwamen met de kritiek dat het tellen van doodgereden dieren gedaan wordt door Natuurmonumenten met vrijwilligers. Dat zou geen objectieve registratie zijn. Maar wethouder Jager gaf aan er moeite mee te hebben dat het tegenwoordig lijkt of het een gewoonte wordt ieder onderzoek in twijfel te trekken.
Ondanks de weerstand kan Jager wel rekenen op steun van het CDA, GroenLinks, D66, PvdA en mogelijk de VVD. Dat zijn in totaal 11 van de 21 zetels.