FNV wil fonds om zorgmedewerkers met long covid te compenseren

Bloeddruk meten van een patiënt met long covid © ANP
Zo'n duizend zorgmedewerkers zijn hun baan kwijt of dreigen die kwijt te raken, omdat ze langer dan twee jaar thuiszitten met long covid. Dat zegt de vakbond FNV, die een speciaal meldpunt inrichtte.
Bij het meldpunt hebben zich 4800 mensen gemeld. 4200 van die mensen komen uit de zorg. De FNV maakt zich hard voor hen.

Gesprek met de minister

De vakbond had dinsdag een gesprek met minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport. "Het was een uitputtend en emotioneel gesprek", zegt Kitty Jong fan de FNV. "Ik was daar met zeven zorgverleners die inmiddels hun baan kwijt zijn, maar nog ernstige klachten hebben en ook financiële problemen."
Jong heeft een goed gevoel aan het gesprek overgehouden. "De minister leek heel goed doordrongen van de ernst van de zaak. De zorgverleners konden het ook goed uitleggen. Het was een indrukwekkend gesprek en de minister leek daar wel gevoelig voor."

Long-covidfonds

Concreet wil de FNV dat er een long-covidfonds komt. Zo moeten mensen gecompenseerd worden. "Met een bedrag van 22.000 euro", zegt Jong. "Dat bedrag kennen we van andere beroepsziektefondsen. Daar is dus geld voor, dat is het punt niet."
De minister wil er over drie weken op terugkomen, maar dat vindt Jong te lang duren. "Deze mensen zijn zo ziek en hebben zo veel financiële onzekerheid: er moet zo snel mogelijk iets komen."
Jong is ook boos, omdat de overheid mogelijk een RIVM-richtlijn beïnvloed heeft. "Iedereen heeft de mond vol van wat Sywert van Lienden geflikt heeft en terecht. Maar wat hier is gebeurd, is dat de overheid een RIVM-richtlijn heeft beïnvloed waardoor beschermingsmiddelen aanvankelijk niet nodig waren, terwijl er wel inzichten uit het buitenland waren dat mondmaskers wel degelijk hielpen."
De FNV beraadt zich nog op eventuele juridische stappen.
Kitty Jong van FNV