Provincies luiden noodklok in Den Haag: "Onmisbaar ov onder grote druk"

Een bus op het station in Leeuwarden © ANP Foto
De Rijksoverheid moet vervoersbedrijven die in financiële problemen zijn gekomen door corona langer steunen. Als dit niet gebeurt, bestaat de angst dat veel provincies en vervoerregio's gedwongen worden om in 2023 zo'n 20 tot 30 procent van het ov te moeten schrappen.
Dat schrijven alle gedeputeerden van de twaalf provincies in Trouw. Uit de naam van provincie Fryslân ondertekende Avine Fokkens (VVD).

Gevolgen van corona gevoeld

Volgens de gedeputeerden 'piept en kraakt' het openbaar vervoer nog altijd vanwege de gevolgen van corona. Zo nam het aantal reizigers in 2020 en 2021 af met gemiddeld 50 procent, schrijft RTV Noord.
Overheden houden ondanks deze inzinking zo'n 90 procent van het netwerk in stand. Volgens de provinciale bestuurders is dit met een reden: "Het ov is een onmisbare publieke voorziening."

Herstel duurt nog lang

De gedeputeerden verwachten dat de volledige terugkeer van de reizigers zeker nog tot 2026 duurt. "Het herstel van het ov gaat langer duren en duurder uitpakken", waarschuwen ze. Ze pleitten voor financiële ondersteuning vanuit het Rijk en het opstellen van een "afgesproken transitieplan om het openbaar vervoer weer gezond te maken".

Angst voor 'vervoerdersarmoede'

Als dit niet gebeurt zijn ze bang voor 'vervoerdersarmoede'. Wat betekent dat mensen niet op hun bestemming kunnen komen. "Het ov is voor mensen een levensader, naar het werk, de markt of oma. Geen openbaar vervoer betekent voor velen: geen mobiliteit. Dat is sociale armoede. Rijk, neem uw verantwoordelijkheid."