GGD Fryslân klaar voor nieuwe coronagolf: "De draaiboeken liggen klaar"

Een coronatest © ANP
GGD Fryslân maakt zich klaar voor een eventuele nieuwe coronagolf later dit jaar. Minister Kuipers van Volksgezondheid stelt ondertussen dat alles zo lang mogelijk open moet blijven.
Sectoren als onderwijs en horeca moeten zelf plannen klaar hebben liggen als er weer een nieuwe corona-uitbraak komt. Landelijke maatregelen, lockdowns en de sluiting van scholen moet zoveel mogelijk worden voorkomen, vindt Kuipers

GGD is voorbereid

De GGD heeft geleerd van eerdere corona-uitbraken en is zelfs in rustige tijden voorbereid op anderen scenario's. Dat zegt Derk Moor van GGD Fryslân. "Wij hebben opschalingsplannen klaarstaan voor als we weer moeten testen en prikken en bron- en contactonderzoek moeten doen."
Moor kan zich wel vinden in het plan van Kuipers om maatregelen zoveel mogelijk af te houden. "Ik kan me voorstellen dat je de samenleving zo min mogelijk in de weg wilt zitten. Daar hebben we het afgelopen anderhalf jaar natuurlijk behoorlijk last van gehad."

Draaiboeken liggen klaar

Mocht het met de besmettingen toch de verkeerde kant opgaan, dan kan de GGD snel weer opschalen, als staat nog niet alles klaar. "De infrastructuur kon niet helemaal intact worden gehouden, omdat er al langere periode geen vraag is", legt Moor uit. "Maar de draaiboeken liggen klaar en die kunnen we meteen toepassen als het moet."
Ook qua mensen maakt Moor zich niet heel druk. "Het wordt zeker een uitdaging, maar we zien ook dat mensen zich nu al bij ons melden. Ze zeggen: als jullie ons weer nodig hebben, bel dan maar."
Derk Moor van GGD Fryslân