Marion Koopmans niet naar Oerol vanwege veiligheidsrisico: “Het is heel heftig”

Marion Koopmans, hoogleraar virologie © ANP
Viroloog Marion Koopmans zou woensdag een bezoek brengen aan het festival Oerol, maar vanwege een 'veiligheidsrisico' is er in overleg met de politie besloten dat zij niet naar Terschelling komt.
De meldt omroep AVROTROS. Koopmans zou naar Terschelling voor een speciale uitzending van het programma Opium, waar zij de hoofdgast zou zijn. Koopmans zou vertellen over een voorstelling van het gezelschap Via Berlin en de Universiteit van Amsterdam, waar ze aan meewerkte.
"Marion Koopmans zou daar vanuit haar rol als wetenschapper over vertellen", vertelt AVROTROS-woordvoerderEric Dekker. "De voorstelling gaat over hoe wetenschap ons kan helpen om samen met elkaar te leven. Het is daarom extra wrang dat zij in dit licht niet kan komen."

Veiligheid niet te garanderen

In overleg met de politie is besloten dat het niet slim zou zijn om haarnaar Terschelling te halen, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

'Ernstige en kwalijke zaak'

"Het is heel heftig, daar mogen we best even bij stilstaan: dat een wetenschapper zich niet vrij kan begeven in de samenleving", zegt Dekker. Hij noemt het een 'ernstige en kwalijke zaak.'
Het besluit om het bezoek te annuleren is eind vorige week al genomen. "Toen is besloten dat vanwege de actuele dreigingen rond haar persoon en het feit dat wij haar veiligheid op het eiland en het festival en het eiland niet kunnen garanderen, ze beter niet kan komen. Dat is heel erg spijtig."
AVROTROS-woordvoerder Eric Dekker
Vooraf wist de omroep al dat wetenschappers het vaak moeten ontgelden. "Eind vorige week werd ons de actuele situatie rond Marion Koopmans duidelijk. Daaruit volgde helaas de conclusie dat wij die verantwoordelijkheid niet kunnen nemen, omdat we de veiligheid niet optimaal kunnen garanderen. Als zij onze gast is, is dat het enige dat de doorslag moet geven."
Je kunt zeggen: je buigt voor bedreigingen. Maar aan de andere kant moet haar veiligheid ook voorop staan.
AVROTROS-woordvoerder Eric Dekker
Volgens Dekker was het wel een lastig dilemma, want het is ook een beperking van de journalistieke vrijheid. "Je kunt zeggen: je buigt voor bedreigingen. Maar aan de andere kant moet haar veiligheid ook voorop staan. Op een eiland met zo'n open structuur en in een festival met duizenden mensen, maakte voor ons dat het te gevaarlijk is voor haar. Dat is betreurenswaardig, in de eerste plaats voor Marion Koopmans zelf."
Koopmans kreeg als lid van het Outbreak Management Team (OMT) eerder al veel bedreigingen en haatberichten voor de kiezen. Of het schrappen van het bezoek aan Oerol ook met haar rol in de coronacrisis te maken heeft, is niet bekendgemaakt.
Koopmans twitterde zelf woedend over het besluit. "Dat je uitgenodigd bent voor Oerol en dat dat gecanceld wordt na overleg met de politie. Wetenschapper 2.0!", schrijft ze. Op sociale media zijn veel mensen verbaasd over de gang van zaken.

Geen details naar buiten

Het besluit is volgens de omroep genomen in overleg met Koopmans. De organisatie van Oerol wil geen toelichting geven op het besluit.
Oerol © ANP
AVROTROS wil daar ook geen uitspraken doen over de aard van de dreiging. "Omdat het niet aan ons is als AVROTROS en omdat het de veiligheid van Marion Koopmans ook niet ten goede komt als daar te veel details over naar buiten komen."