Stichting Stinze-Stiens koopt het landgoed Oranjestein om het te behouden

It bûten Oranjestein by Oranjewâld © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het landgoed Oranjestein in Oranjewoud is door de familie De Beaufort verkocht aan Stichting Stinze-Stiens. Met de aankoop wil de stichting het huis en de tuin als Fries erfgoed behouden.
Oranjestein is lang in bezit geweest van de familie De Beaufort. Stichting Stinze-Stiens heeft de koop gedaan omdat het huis in een goede en originele staat is. Daarnaast heeft het buiten een bijzondere tuin die is ingericht door de bekende tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard en zijn er nog historische elementen zoals hekken, tuinornamenten en bouwwerken.

Stinzenflora

De stichting heeft de wens om de aanwezigheid van stinsenflora bij Oranjestein te verbeteren. Later volgen er nog concrete plannen. Het uitgangspunt zal zijn dat het park beperkt wordt opengesteld, om het behoud te waarborgen.
Stichting Stinze-Stiens is in augustus vorig jaar opgericht door het paar Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee. Het doel van de stichting is het behouden en ontwikkelen van historisch belangrijke landgoed, parken en tuinen als Fries erfgoed.
Volgens Stichting Stinze-Stiens is het buiten in een goede staat. De familie De Beaufort heeft het goed onderhouden en er is geïnvesteerd in het behoud. Het echtpaar Van Riemsdijk is 'verguld' met de aankoop.
Het bos naast Oranjestein © Omrop Fryslân, Sian Wierda
"Het landgoed kent zijn gelijke in Fryslân niet en blijft door de aankoop behouden voor de provincie, een wens van Stichting Stinze-Stiens en diverse andere spelers die het behoud en zorgvuldig beheer van Friese landgoederen van belang achtten", zo laat de stichting weten.