Ecologen op Schiermonnikoog blij gemaakt met een levende mus

Ecoloog Margriet van der Zwan zoekt mussen © Omrop Fryslân/Remco de Vries
Op Schiermonnikoog hebben ecologen vorige week voor de tweede keer dit jaar gezocht naar de grootste concentraties mussen in de bebouwde kom.
Het heeft alles te maken met een proef van de provincie, de gemeente en ecologisch adviesbureau Altenburg & Wymenga.

Goed vertoeven in de eilandhuisjes

Het wemelt van de mussen omdat er behoorlijk wat oudere huizen staan met genoeg ruimte tussen de dakpannen om nesten te maken. Maar die situatie kan snel anders. Niet alleen op het eiland, maar overal proberen mensen energie te besparen waardoor er minder ruimte overblijft voor de mus.
Om dat in goede banen te leiden, wordt er een proef gehouden op het eiland.
Ecologen brengen de mussen op Schiermonnikoog in kaart
Ecoloog Margriet van der Zwan van Altenburg & Wymenga: "Er wordt op dit moment op grote schaal woningverbetering toegepast waarbij die nestplaatsen kunnen worden aangetast."
Margriet van der Zwan van Altenburg & Wymenga
Normaal gesproken vraagt dat lange en ingewikkelde procedures. "We zijn nu aan het kijken of we daar een soort kortere en makkelijkere weg in kunnen vinden, waarbij we wel genoeg aandacht houden voor de huismus."

Onderste drie rij pannen

Het idee is dat je van tevoren al meer rekening houdt met de mus door bijvoorbeeld niet in de broedperiode te verbouwen. Daarna kom je bijvoorbeeld ook al een heel eind door de onderste drie rij pannen niet te dichten aan de zuidkant van een woning, waar de vogels graag broeden.
Hilbrand Abma van de Vogelwacht vertelt dat mussen water kunnen gebruiken