'Bakkie Hoop'; met bakfiets de wijken van Heerenveen in tegen eenzaamheid

De 'boerenbakfiets' van Bakkie Hoop © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Met een bakfiets op pad om een luisterend oor te zijn voor eenzame wijkbewoners. Verschillende kerken van Heerenveen hebben de actie Bakkie Hoop opgezet. Vrijwilligers gaan met de rijdende koffiebar de wijk in om met mensen te praten.
"Het is een Bakkie Hoop! Niet een bakkie koffie of een bakkie troost", zegt Robin van der Maaten van pinkstergemeente Filadelfia met een grote glimlach op het gezicht. Hij is er erg blij mee dat de bakfiets nu is onthuld bij winkelcentrum De Greiden in Heerenveen.
Een 'bakkie troost' dekt de lading niet, zeggen de vrijwilligers. Want ze willen juist mensen een positieve ervaring geven, met name mensen die behoefte hebben aan sociaal contact door eenzaamheid. "Eén op de drie mensen in Heerenveen vereenzaamt, dus we denken dat het hard nodig is", zegt Van der Maaten.
De bakfiets werd bij winkelcentrum De Greiden onthuld
De bakfiets is een initiatief van meerdere kerken in Heerenveen. "Van heel veel kerken in Heerenveen zelfs", zegt Van der Maaten. "We werken daar echt samen in. Vaak zijn we als kerken heel gastvrij en hebben we een houding dat iedereen welkom is. Toch ervaren mensen vaak een drempel om de kerk in te stappen."
Het doel is niet om mensen in de kerk te krijgen. De vrijwilligers willen zich vrijblijvend inzetten voor de samenleving. Van der Maaten hoopt dan ook dat kerken in andere plaatsen geïnspireerd raken om samen te werken: "Ik denk dat een initiatief als dit gewoon gebeurt, doordat verschillende mensen met elkaar in contact komen. Zoiets ontstaan spontaan."
Robin van der Maaten deelt soesjes uit bij de opening © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Van der Maaten heeft er veel zin in om de wijken in te gaan.
Hij is erg gemotiveerd door zijn christelijke waarden: "In de Bijbel staat de oproep: 'Ga er op uit!' Dat is waar we gehoor aan willen geven. We hopen echt dat we een klein steentje kunnen bijdragen aan het naar elkaar omzien in de wijken. Daar gaat het ons om. Natuurlijk, we doen het vanuit onze liefde voor Jezus, maar we willen het laagdrempelig houden. Voor alle mensen in Heerenveen."