Ophef in Wolvega over plan voor opvang vluchtelingen: "Luidruchtiger dan ouderen"

Het pand aan de Brogge in Wolvega waar het om gaat © Lourens Looijenga
Het plan om twaalf tot twintig minderjarige statushouders onder te brengen in een pand aan de Brogge in Wolvega is slecht gevallen bij buurtbewoners.
Dat bleek donderdag bij een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Weststellingwerf.

Overlast

Buurtbewoners zijn bang dat de vluchtelingen voor overlast zullen zorgen in de wijk. Volgens een van de aanwezigen op de bijeenkomst heeft dat niets te maken met het feit dat de jongeren uit het buitenland komen: "Tieners zijn nu eenmaal luidruchtiger dan ouderen." Een ander noemt de vluchtelingen 'testosteronbommen'.
De bewoners zijn ook boos over de volgens hun slechte communicatie van de gemeente. Ze vinden dat ze te laat op de hoogte zijn gesteld van de plannen. De gemeente stelt echter dat ze geen partij zijn in de kwestie. Voor het plan hoeft geen vergunning te worden afgegeven en bewoners kunnen ook geen bezwaar maken.

Verblijfsstatus

In het pand aan de Brogge wonen tot het eind van de maand nog ouderen met een beperking. Als het gebouw geschikt wordt verklaard, is het de bedoeling dat er ongeveer twaalf tot twintig minderjarige vluchtelingen uit Syrië en Eritrea in komen. Deze jongeren hebben verblijfsstatus, maar zitten nog in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
Het pand zou minstens twee jaar als opvang moeten fungeren. Als de jongeren 18 worden, hoeven ze er niet uit. Ze kunnen dan in een afgescheiden ruimte van het gebouw verblijven.