Leeuwarder wijkcentrum steeds drukker met mensen in armoede: "De wanhoop groeit"

Samira Annouri pakt voedsel in © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Steeds meer mensen kunnen het hoofd niet meer boven water houden. Volgens het Centraal Planbureau komen 1,2 miljoen huishoudens in de problemen door stijgende prijzen.
Dat merken ze ook bij wijkcentrum Heechterp/Schieringen in Leeuwarden waar het steeds drukker wordt, zegt voorzitter Samira Annouri. "De wanhoop groeit met de dag."

Smalle beurs

Een hoge inflatie, energieprijzen die omhoog gaan, dure boodschappen, veel mensen in de wijk Heechterp/Schieringen worden getroffen. Hier wonen veel Leeuwarders met een smalle beures.
"Ze kloppen steeds vaker bij ons aan. Gewoon omdat ze weten dat ze hier geen moeilijke vragen krijgen van ambtenaren, maar met mensen te maken hebben die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten", vertelt Annouri. "Ze weten niet meer of ze elke dag te eten hebben."

Lijden onder schulden van de ouders

Mensen met hoge nood kunnen bij het wijkcentrum boodschappen krijgen en voor kinderen is er wat speciaals bedacht met het Rode Kruis. "We hebben hier ontbijttassen. Daar zit een brood in, melk, groente en fruit, bedoeld voor de kinderen zodat ze kunnen ontbijten en eten mee kunnen nemen naar school. Als we dit niet doen, gaan ze met een lege maag van huis."
Het gaat Annouri aan het hart hoe de kinderen lijden onder de schulden en slechte situaties van hun ouders. "Zij kunnen er niks aan doen."
De inhoud van het pakket © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Annouri is bang dat het nog erger wordt. Dat merkt ze zelf ook. Ze heeft drie dochters. "Als ik boodschappen doe, zie ik dat de prijzen enorm zijn gestegen. Je koopt alleen het noodzakelijke. Vroeger was ik in een half uurtje klaar, nu struin ik een uur door de winkel omdat ik op alle prijzen en aanbiedingen moet letten."
Ze vindt het onbegrijpelijk dat zoveel mensen in een rijk land als Nederland in armoede moeten leven. "Helaas wordt dat vaak niet gezien. Hier in het wijkcentrum gelukkig wel want we weten wat het is."