Kunstenaar Jan Ketelaar strijdt tegen bomenkap: "We willen elkaar niet begrijpen"

Jan Ketelaar (archiefbeeld) © ANP
Terwijl het broedseizoen net is begonnen, probeert kunstenaar Jan Ketelaar de kap van 85 bomen op industrieterrein Tussendiepen in Drachten tegen te houden. Hij heeft er zelf wel 5.000 euro voor over.
Het stuk land is gekocht door een projectontwikkelaar. Ketelaar heeft zijn werkplaats ernaast en wil het gebied behouden. De bomen in het gebied van ruim vijf hectare staan er al zestig jaar.
Ketelaar heeft verschillende keren met de projectontwikkelaar gebeld om de bomenkap tegen te houden. Het werk is nu voorlopig uitgesteld tot het einde van het broedseizoen op 15 juli. Het wachten is op een ecoloog.
Ketelaar is aangedaan, want het tilt daar volgens hem op van de kleine vogels en insecten. "Het heeft jaren kunnen groeien. Dan komen er grote machines en bosmaaiers en dan is zo'n perk rozenbottels in één minuut weg."
Jan Ketelaar maakte dit filmpje dat hij op Facebook zette
Hij probeert niet moedeloos en boos te zijn en staat nog wel in contact met de projectontwikkelaar. Ketelaar is zelf bereid om geld op te hoesten, om de schade voor de projectontwikkelaar te vergoeden. Hij heeft er zelf 5.000 euro voor over en wil ook wel een geldactie opzetten.
Jan Ketelaar
De projectontwikkelaar heeft geprobeerd zich op andere gedachten te brengen. "Hij zei: Jan, laat het los, want het gaat door." Maar Ketelaar kan het niet loslaten. "We luisteren niet goed naar elkaar, want we willen elkaar niet begrijpen."
De kap van de bomen © Jan Ketelaar
Het terrein hoorde eerder bij Philips en nadat de gemeenteraad het plan om het te kopen had weggestemd, heeft de projectontwikkelaar het gekocht. "De gemeente zei mij dat ze geprobeerd hebben om hem vervangende grond aan te bieden, maar dat is niet gelukt, omdat hij dat binnen drie maanden klaar wil hebben."