Weer een noodkreet van asielzoekers bij Buma: "Nobody gives you any hope"

Een paar tientallen asielzoekers hebben bij het Leeuwarder stadhuis geprotesteerd tegen de uitzichtloze situatie in de opvanghal van het WTC. Het is de tweede keer dat bewoners naar burgemeester Sybrand Buma toe gingen.
Burgemeester Buma luistert naar een van de vluchtelingen © CAMJO media
Uit onvrede met de omstandigheden in de Friezenhal gingen zo'n vijftig bewoners in optocht van de opvanghal naar burgemeester Buma om verhaal te halen. Hij ontving de actievoerders op het Hofplein en sprak kort met hen.
De actievoerders zaten op de grond en hadden tekstbordjes met noodkreten mee. "It is difficult to wait so long", zei een vluchteling die al acht maanden in het WTC zit tegen Buma.
De burgemeester kon geen beloften doen, hij gaf aan dat de situatie moeilijk is. Buma vertelde zelf in het WTC te zijn geweest en hem dus geen illusies te maken.

IND op bezoek

Op 21 juni komt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) naar Leeuwarden, zodat de vluchtelingen duidelijk kunnen maken hoe hoog de nood is over de situatie en procedure. Er is onderzocht of een IND-kantoor in het WTC mogelijk is, maar volgens Buma is het maar de vraag of de procedure daarmee sneller gaat.
De burgemeester praat met een kind uit de opvang © CAMJO media
"Nobody gives you any hope", zei de man tegen Buma. De burgemeester sprak ook met een aantal kinderen. De gemeenteraad wilde er met een motie voor zorgen dat er geen nieuwe kinderen meer in het WTC komen, maar dat lijkt nog steeds het geval.
Het is buiten op een stoel in Ter Apel, of dit. We zitten vol.
Burgemeester Sybrand Buma
Buma zegt in te zien dat het geen plek voor kinderen is, maar zegt ook dat het systeem niet zomaar kan worden veranderd. "Het is buiten op een stoel in Ter Apel, of dit. We zitten vol."

Slechte omstandigheden

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft gemeente Leeuwarden in september 2021 gevraagd om een tijdelijke noodopvang voor 600 vluchtelingen in te richten. De gemeente stemde toe en de eerste vluchtelingen kwamen op 4 november aan. Maar de vluchtelingen zitten er nog steeds.
Het protest met bordjes © CAMJO media
In het WTC wonen mensen uit bijvoorbeeld Afghanistan, Syrië en Jemen, onder hen zo'n 150 kinderen. De omstandigheden leveren spanningen op, want in de hal is veel lawaai, er is geen daglicht, er zijn geen muren en plafonds. En dus ook niet veel privacy.
Bewoners schreven een brandbrief, zetten een petitie op en voerden vorige week ook al actie. Het COA, de gemeente en organisaties als Vluchtelingenwerk vinden de opvang niet wenselijk, maar een oplossing is er met de huidige woningkrapte ook niet snel. Burgemeester Buma is wel van plan om de opvang vanaf november te sluiten.