Badhotel Bruin op Vlieland viert 125-jarig bestaan

Badhotel Bruin op Vlieland © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Voor de Vlielanders en de toerist is het pand niet weg te denken uit de Dorpstraat. Badhotel Bruin vierde op maandag 6 juni het 125-jarig bestaan.
Het is één van de oudste hotels van de Waddeneilanden. Het was Eeuwe Meijer die in 1892 begon met de bouw van het hotel dat vijf jaar later klaar was. Meijer was ook de eerste eigenaar.
In 1936 kwam het in handen van Dirk Bruin en zijn vrouw Grete en vijf zonen die allemaal in het hotel aan de slag gingen, vertelt kleinzoon Dirk Bruin: "Mijn grootvader was de eerste van de familie die de horeca in stapte, kennelijk zag hij al dat het wat zou worden met het toerisme."
Zo zag het badhotel er vroeger uit:
Het toerisme kwam op en steeds meer mensen zochten de Waddeneilanden op. "Zeker in de jaren '50 en '60 waren er ook nog veel plekken in het dorp waar de gasten ondergebracht werden, in dependance zoals dat heet."
Het hotel moest verbouwd en uitgebreid worden. De grote bioscoopzaal die erg populair was, werd geschikt gemaakt voor feesten, toneelvoorstellingen en trouwerijen. Het hotel werd belangrijk voor het verenigingsleven op Vlieland. Dat was ook het doel van Bruin die erop stond dat het hotel het hele jaar open was.

Klassiek naar modern

Intussen is het hotel al jaren niet meer in handen van de familie Bruin. "Toen wij het van de familie Bruin overnamen was het echt nog een klassiek oud hotel, met Perzische tapijten op de tafels", vertelt Annelies van der Vorm. Zij is de huidige en vierde eigenaar van het hotel.
Om mee te gaan met de tijd en de wensen van de huidige toerist tegemoet te komen werd het hotel in 2005 opnieuw verbouwd en gerenoveerd. Toen kreeg het ook de naam Badhotel Bruin. "We hebben jaar in jaar uit gemoderniseerd en het gemaakt tot wat het nu is, een modern boutique hotel." Het hotel heeft nu 34 kamers.
Dirk Bruin en eigenaar Annelies van der Vorm over het Badhotel