De Fietselfstedentocht van 2022 gaat de boeken in als "één van de zwaarste ooit"

Fietsers in de regen tussen tusken Marsum en Dronryp © CAMJO media
De Fietselfstedentocht van 2022 gaat de boeken in als één van de zwaarste edities. Voorzitter Stephan Rekker van de organisatie heeft het nog nooit zo meegemaakt als vandaag, vertelt hij. "Het is een gekkenboel, op alle fronten. De hele dag stonden we op scherp. Ik ben blij als het straks twaalf uur is."
"We hebben het nu dik onder controle, maar dat kan later zo weer anders zijn", zegt hij. In Bolsward moest ambulancepersoneel in actie komen voor een reanimatie. Een deelnemer kreeg een hartstilstand, werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Ook bij Laaxum moest ambulancepersoneel een reanimatie uitvieren. "Verschrikkelijk", zegt Rekker. "Voor de mensen om wie het gaat en voor de mensen die ermee te maken hebben en meehelpen bij zo'n reanimatie. Maar ook voor ons, als organisatie."
Sjoch hjir nei in gearfetting fan de Fytsalvestêdetocht
Vanwege de zware weersomstandigheden zijn veel mensen uitgevallen. "Ik denk dat we echt een diepterecord krijgen van het aantal mensen dat de finish haalt", zegt Rekker. Van de 11.700 deelnemers zijn er zo'n 3.000 binnen. "Normaal gesproken zitten we al dik over de 5.000."
Van het opschuiven van de finishtijd wil hij niets weten. "Absoluut niet. We houden vast aan twaalf uur." Mensen die achterblijven worden opgehaald door de bezemwagen. "We willen dat iedereen veilig aankomt in Bolsward."
Stephan Rekker