Sjoerd Galema hekelt eigen CDA: "Als ze zo doorgaan, raken ze ons allemaal kwijt"

© Omrop Fryslân
Het CDA dreigt een groot deel van de achterban kwijt te raken als het kabinet doorgaat met het huidige beleid. Dat zegt Sjoerd Galema. Hij is gedeputeerde geweest voor het CDA.
Galema verbaast zich er erg over dat dit kabinet, waar het CDA deel van uitmaakt, "met gemak de grote vraagstukken over de schutting gooien naar de regio". Het gaat dan over vluchtelingenproblematiek en de situatie op de arbeidsmarkt, maar vooral over het stikstofbeleid.
"Ik schaam me dat ik daar als CDA'er bij hoor. Hier keert de wal het schip." Sjoerd Galema deed zijn uitspraken in het nieuwsforum van het radioprogramma Buro de Vries.
Sjoerd Galema (CDA) is in Buro de Vries erg kritisch op het kabinet, waar zijn eigen partij deel van uitmaakt.
Boeren steken miljoenen in het verbeteren van hun bedrijven, zegt Galema, omdat de overheid het vraagt, en ze krijgen het lid op de neus. Niemand begrijpt het stikstofprobleem dat we aan het oplossen zijn, zegt hij.
Volgens Galema begrijpen veel politici zelf niet waar ze mee bezig zijn, maar drukken ze domweg door. "Zij vinden regels belangrijker dan mensen", stelt de oud-gedeputeerde,
Als zij zo doorgaan, dan raken zij het laatste stukje achterban dat er is ook kwijt. Mij ook.
Sjoerd Galema, oud-gedeputeerde voor het CDA
Toen Galema gedeputeerde werd in Fryslân, had het CDA in de Tweede Kamer 41 zetels. Nu zijn dat er nog 15. Volgens de laatste peilingen zouden daar nog negen van over blijven, als er nu verkiezingen zouden zijn.
De grens is bijna bereikt, zegt Galema. Hij maakt zich zorgen. Maar voor de Tweede Kamerfractie is het niet makkelijk om tegen het kabinetsbeleid in te gaan, zegt hij. "We zijn bijna een jaar bezig geweest met de formatie, en dat zijn we niet vergeten."
Galema zoekt vaak contact met partijgenoten en CDA-Kamerleden, zegt hij. "Ik klopte steeds op de deuren bij partijleden. Als zij zo doorgaan, dan raken zij het laatste stukje achterban dat er is ook kwijt. Mij ook."
Buro de Vries is iedere zondag te horen van 11.00 tot 13.00 uur. De uitzending wordt 's avonds herhaald tussen 21.00 en 23.00 uur.