Duizenden mensen in Leeuwarden bij demonstratie tegen kabinet

© Kappers Media
In Leeuwarden zijn duizenden mensen bij elkaar gekomen voor een demonstratie tegen het beleid van het kabinet. Demonstranten lopen met spandoeken door de stad.
Volgens schattingen zijn er zo'n 2000 tot 3000 mensen die deelnemen aan de demonstratie. De gemeente Leeuwarden waarschuwt dat het vanwege de demonstratie erg druk is in en om het centrum van de stad.
De demonstratie is een initiatief van Samen voor Nederland, maar andere partijen, zoals boeren, hebben zich er ook bij aangesloten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden verloopt de demonstratie vreedzaam.
Deelnemers lopen door de stad met spandoeken, waar onder andere teksten op staan als 'De boer onteigenen?? Zonder eten naar bed' en 'Mijn lichaam Mijn keuze'.
Er waren ook truckers die mee wilden doen aan de demonstratie. Die werden eerst tegengehouden door de politie, maar toen de sfeer minder gemoedelijk werd, hebben de agenten besloten de truckers door te laten richting het Zaailand.
"Om opstopping en irritatie te voorkomen", zegt Kroese. Ze zag dat er mensen waren die tegen het politiebusje aanduwden. Een woordvoerder van de politie wilde daar zondagmiddag niet op reageren
Verslaggever Dieuwke Kroese in Leeuwarden
Er zijn mensen uit het hele land naar Leeuwarden gekomen.
Een vrouw zegt dat ze demonstreert om haar vrijheid terug te krijgen. "Alles wordt kapotgemaakt. De regering werkt alleen maar voor de grote bedrijven."
Verschillende demonstranten leggen uit wat de reden is waarvoor ze in Leeuwarden zijn
Een man heeft een spandoek bij zich. 'Wordt wakker', staat erop. En 'vrijheid is geen vanzelfsprekendheid'. "Als we slapen, kan het zomaar zijn dat we onze vrijheid kwijt raken."

Leeuwarden

De organisatie Samen voor Nederland houdt elke maand een protest tegen het kabinet, ergens in Nederland. Dit keer is gekozen voor Leeuwarden, omdat Samen in Nederland de boeren willen steunen. Die hebben het moeilijk, omdat er gedreigd wordt met onteigening, zegt de organisatie.
"Iedereen heeft zijn eigen reden om hier te zijn", zegt Astrid 'noem mijn achternaam maar niet' van de organisatie.
"Sommigen zijn tegen het hele kabinet, anderen tegen de coronamaatregelen, ook al zijn ze er nu niet. In oktober komen ze weer terug, en hopelijk zeggen we dan allemaal nee. Het is klaar. Het is genoeg geweest."

Stickers

De drukte is inmiddels weer voorbij, meldt een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden. "De meeste mensen zijn naar huis."
"We zijn hier nu een aantal stickers rijker. Men heeft driftig geplakt wat men van de overheid vindt. Maar er zijn geen rare dingen gebeurd. Geen ruzies. Het ging prima."