FryslânDOK: Lelylijn nog lang niet gelegd

Wordt de Lelylijn de katapult die Noord-Nederland een gedroomde toekomst in schiet? De FryslânDOK 'Spoorzoeken' stelt vragen bij de haalbaarheid en de wenselijkheid van de snelle spoorlijn. Te zien op 4 en 5 juni bij NPO2 en Omrop Fryslân.
Na een zware lobby van Noord-Nederlandse politici is het nieuwe kabinet om: er wordt 3 miljard euro gereserveerd voor de Lelylijn, een spoorlijn tussen het Noorden en de Randstad.
Het kabinet wil Europa er bovendien toe bewegen de Lelylijn onderdeel te laten worden van het kern-spoorlijnennetwerk TEN-T. Met geld uit Brussel en de regio zou de nieuwe lijn betaald kunnen worden, die misschien wel 9 miljard euro gaat kosten.
Een andreaskruis © Omrop Fryslân
De Lelylijn moet Amsterdam via Almere, Lelystad, Emmeloord, Heerenveen en Drachten verbinden met Groningen en liefst ook nog met Bremen, Hamburg en Scandinavië. Het zou een grote economische impuls betekenen.
Programmamaker Onno Falkena over de FryslânDOK
In het 'Deltaplan voor het noorden' biedt de noordelijke regio het Rijk aan een groot deel van het landelijke woningtekort op te lossen met de bouw van 220.000 extra huizen, in ruil voor de Lelylijn.
Bart Kingma en Wouter Veldhuis © Omrop Fryslân
FryslânDOK vroeg experts de plannen tegen het licht te houden. Zowel planologen van de Rijksuniversiteit Groningen als van het College van Rijksadviseurs hebben hun twijfels over de uitgangspunten en realiteitszin van de spoorlijnwens. Bovendien komt de Lelylijn niet voor in Duitse en Europese plannen.
Staatssecretaris Enak Ferlemann op het station van Oldenburg © Omrop Fryslân
Dat is iets wat de noordelijke politici voor de eerste uitzending van 'Spoorzoeken' in juli 2021 nog niet hadden onderzocht. Programmamakers Onno Falkena en Bart Kingma deden dat wél.
FryslânDOK 'Spoorzoeken' (eerder uitgezonden in juli 2021)
Zaterdag 4 juni NPO2 15.30 uur (herhaling 5 juni 13.25 uur)
Zondag 5 juli Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.