Tilster brug voor bouwvak volgend jaar weer toegankelijk met tijdelijke oplossingen

De Tilster brug © RTV NOF
De brug over het Prinses Margrietkanaal bij Kootstertille moet voor juni volgend jaar weer toegankelijk zijn. Dat is de inzet van Rijkswaterstaat en Achtkarspelen.
Met tijdelijke reparaties moet het mogelijk zijn om de beperkingen en verkeerslichten te schrappen.
Dat is voor de omgeving erg belangrijk, legt wethouder Max de Haan uit. "Er is een 'aslastbeperking' op gekomen, dus het zware vrachtverkeer mag er niet overheen. En met het oog op dat we op de Tille nog wel wat industrie hebben met zwaar vervangen, bijvoorbeeld Haitsma Beton. Die moest eenden omrijden over de Centrale As. Dat wil je niet hebben."
De provincie en Achtkarspelen zetten uiteindelijk in op een aquaduct, die er rond 2030 moet zijn. Maar dat duurt nog zo lang dat een tijdelijke oplossing volgens het college wenselijk is.

Voor de bouwvak volgend jaar

"Rijkswaterstaat gaat nu op zoek naar geld en daarna naar een bedrijf dat het kan opknappen. Ze zien kans om de brug tussen de 40 en uiterlijk 52 weken te verstevigen. Dan zou volgend jaar met de bouwvak alle verkeer weer over de brug kunnen", zegt De Haan.
Wethouder Max de Haan van Achtkarspelen
Toch zijn niet alle partijen er gerust op. Fractievoorzitter Yde van Kammen van de FNP is bijvoorbeeld bang dat de tijdelijke maatregelen ten koste gaan van een structurele oplossing.
Fractievoorzitter Yde van Kammen van FNP Achtkarspelen
"De brug staat op de nominatie om vervangen te worden. Daar is geld voor gereserveerd. Als je nu een investering doet van twee miljoen om de brug toegankelijk te maken voor verkeer, dan zien we dat als FNP als uitstel van de vervanging van de brug", zegt Van Kammen.
Twee miljoen noemt hij een flinke uitgave. "En hoe komt dat op den duur: wordt uitstel niet afstel?"