Dieven stelen voor 150.000 euro bij paardenstal Tsjalhuizum

Eigenaar Herbert de Vries van T&H Stables in Tjalhuizum © Niels de Vries
Zadeldieven hebben toegeslagen bij een stal in Tjalhuizum. Daar zijn bijna vijftig zadels gestolen. De schade gaat richting de 150.000 euro.
Eigenaar Herbert de Vries van de T&H Stables in Tjalhuizum kwam er vrijdagochtend vroeg achter dat er was ingebroken. "'s Ochtends kijk ik even naar de camera's, want we hebben alles beveiligd. Toen zag ik op een van de camera's dat het één grote bende was. Dan weet je het wel."
De zadels zijn van klanten, die hun paard in Tjalhuizum hebben staan. Exemplaren kosten normaal gesproken tussen de 2.500 en 5.000 euro. "Dus ik denk dat het in totaal wel om anderhalve ton gaat."
Momenteel is De Vries aan het inventariseren wat de schade precies is. En waar mogelijk, de boel weer op te knappen. Want het gaat niet alleen om de zadels. "De sloten zijn kapot, ramen ook. We hebben een afgesloten terrein, maar ze hebben gaten in de hekken gemaakt."
Daar geven die dieven niets om.
Herbert de Vries over de beveiliging
De Vries had de stal dus goed beveiligd. "Dat zei de politie vanochtend ook. Maar daar geven die dieven niets om." De auto bleef net buiten het bereik van de camera's. De dieven sloegen een raam open en forceerden de deur met een koevoet.
Beveiligingscamera legt diefstal in paardenstal Tjalhuizum vast
De klanten van de stal zijn op de hoogte gebracht van de diefstal. Ze waren vrijdag al snel in Tjalhuizum om te zien wat er loos was. "Ze komen af en aan. Het is voor ons een drama, maar voor de klanten evengoed. Er is meer gestolen dan zadels: ook hoofdstellen, singels en beugelriemen."
En de spullen zijn wel verzekerd, maar De Vries heeft er weinig vertrouwen in dat alles wordt vergoed. "100% vergoeding zal het wel niet worden."
Eigenaar Herbert de Vries van T&H Stables in Tjalhuizum
De Vries is meteen met herstelwerkzaamheden begonnen. "Het leven gaat verder. Het is waardeloos dat het is gebeurd, maar je moet het oplossen."

Ook in Abbega en de polder

Niet alleen in Tjalhuizum kwamen de dieven langs, ook in Abbega zijn zadels gestolen in de nacht van donderdag op vrijdag.
Een nacht eerder sloegen de dieven al toe in Luttelgeest. De politie in de Noordoostpolder waarschuwt mensen met paarden om bezittingen goed in de gaten te houden.