Bussen blijven in remise: "Je kunt misschien wel weg komen, maar niet terug"

Busstation in Leeuwarden © Kappers Media
Chauffeurs in het streekvervoer leggen deze vrijdag het werk neer. In Leeuwarden, Heerenveen en Dokkum blijven de bussen in de remise.
De stakingen zijn onderdeel van landelijke estafettestakingen. Sinds dinsdag wordt er twaalf dagen lang op verschillende plekken gestaakt. Volgens Arriva rijdt 80 tot 85 procent van de bussen wel.
Bussen blijven in remise vanwege staking chauffeurs
Andries de Jong is chauffeur en kaderlid van vakbond FNV. Hij vangt de stakers op en schrijft ze in. "De animo onder de stakers is aardig groot hier in Heerenveen en ook in Leeuwarden en Dokkum."
Hij weet niet precies hoeveel bussen er uitvallen. "In Heerenveen zijn vanochtend nog maar zes bussen vertrokken. Je kunt misschien wel wegkomen, maar je kunt misschien niet terugkomen."
Andries de Jong
Het CNV heeft de nieuwe cao wel getekend, maar de FNV niet. "We hebben teveel verschillen waar we het niet over eens zijn. In 2020 is er geen loonsverhoging gevraagd om een fatsoenlijke regeling voor ouderen te krijgen, dat die er eerder uit konden. Maar dat is nooit getekend.
Omdat de impact van de stakingen in Fryslân niet duidelijk is, adviseert vervoerder Arriva reizigers om een alternatief te zoeken voor het busvervoer. Wie wel de bus wil nemen, kan op de reisplanner van de vervoerder kijken.
Het gaat niet alleen om geld, de werkdruk speelt ook mee. "We kunnen er nu al niet tegen rijden. Van een plek als Spannenburg hebben ze weer minuten afgehaald, dus als we uit Lemmer komen en de brug staat open, dan komen we niet op tijd. En de passagiers missen hun aansluiting weer. We krijgen de volle laag, terwijl we er ook niets aan kunnen doen."

Rekening gehouden met eindexamens

Er is gekozen om niet te rijden. "We hebben ook weleens klantvriendelijke acties gehad, dat mensen niet hoefden te betalen, maar dat mag niet. Dan zijn we strafbaar."
Ze hebben al bewust niet eerder gestaakt vanwege de eindexamens. "In de week van de herexamens staken we ook niet. We willen niet dat die kinderen daar de dupe van zijn."