Fryslân krijgt in de toekomst meer last van drugslabs

Onderzoek naar de explosie in een drugslab in Haule © Noordernieuws
In de toekomst zullen er meer drugslabs in Fryslân gevonden worden. Dat denkt de lector ondermijning Emile Kolthoff van de Avans Hogeschool in Breda.
Het drugslab in Haule is een voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Dinsdagavond ontplofte een schuur bij een boerderij. Daarbij kwam een man van 53 uit Eindhoven om het leven. Een 21-jarige man uit dezelfde stad raakte zwaar gewond.

Criminaliteit verplaatst zich

Volgens Kolthoff zullen in de toekomst meer van deze labs gevonden worden in Fryslân. De drugscriminaliteit was voorheen vooral in Brabant, maar daar wordt steeds meer gecontroleerd op criminaliteit. De criminelen trekken nu naar andere plekken toe.
"Maar je weet niet of deze twee Brabanders een lab begonnen zijn in Friesland, of dat de Friezen hen gevraagd hebben om hun expertise. Je moet namelijk echt wel weten wat je doet en dus moet je die kennis wel in huis halen. Het kan zijn dat het netwerk aangehaald is en deze mensen naar het noorden gehaald zijn."
Brabantse drugsproducenten wijken uit naar Fryslân
Kolthoff denkt dat er in de toekomst meer ongelukken kunnen gebeuren. "In Brabant zagen we dat in Kaatsheuvel. Dat was niet eens in een boerderij, maar gewoon middenin een woonwijk. Dat is al levensgevaarlijk, maar de criminelen zijn in vele gevallen niet eens professioneel bezig."

Die bevestiging heeft Kolthoff verschillende keren gekregen in Brabant: "Je ziet het ook aan de foto's van labs die ontmanteld worden. Apparatuur wordt niet schoongemaakt of er wordt onhygiënisch gewerkt. Dat maakt het gevaar op ontploffing vele malen groter."