SC Cambuur haalt 2,5 miljoen binnen voor nieuwe stadion: "Gigantische stap"

Impressie van het nieuwe Cambuurstadion © Van Wijnen Noord en Oost
SC Cambuur heeft een grote slag geslagen met het binnenhalen van geld voor het nieuwe stadion. Een onbekende partij heeft voor 2,5 miljoen euro certificaten gekocht en geeft de club ook nog een lening.
Op het moment dat Cambuur september volgend jaar het nieuwe stadion intrekt, moet de club een bedrag van zo'n zes miljoen euro op tafel leggen. Om dat geld binnen te halen, heeft Cambuur in 2018 bedacht om certificaten uit te geven.
Voor 1.000 euro kon een certificaat worden aangeschaft. "Je bent met een certificaat officieel eigenaar van de club", vertelde financieel directeur Gerald van den Belt bij de lancering van het idee.
Het pakket van 2.500 certificaten dat de onbekende partij heeft aangeschaft, wordt opgedeeld in twee stukken. De eerste helft van het geld is binnen en de andere helft volgt op een later moment.

Geeft rust

"Dit is een gigantische stap en dit geeft rust", zegt algemeen directeur de Graaf.
Projectontwikkelaar Van Wijnen had een garantie afgegeven aan de gemeente dat het stadion afgebouwd zou worden, mocht Cambuur het geld niet hebben. De Graaf: "Maar dat wij dat nu zelf gedaan hebben in de vorm van eigen vermogen, geeft heel veel rust."
Eerder zei algemeen directeur Ard de Graaf in de SportCast van Omrop Fryslân al dat er door sponsoring zo'n 1,5 miljoen euro is opgehaald. Dat betekent dat de club al 4 miljoen euro binnen heeft.
Het vertrouwen in de club en in de mensen, daar willen ze graag aan bijdragen.
Ard de Graaf
Het is niet duidelijk om welke partij het gaat die nu 2.500 certificaten koopt. Het zou gaan om een ondernemer uit het midden van het land. De Graaf wil niet zeggen om wie het gat. "Dat hebben we zo afgesproken."
De directie van Cambuur is al zo'n drie jaar in gesprek met deze partij. Volgens De Graaf zien ze potentie in de Leeuwarder eredivisionist. "Het vertrouwen in de club en in de mensen, daar willen ze graag aan bijdragen."

Lening

De onbekende partij geeft bovendien ook nog een lening van een miljoen euro aan Cambuur. Daarmee kan de club ruimtes aankopen in het nieuwe stadion. Die ruimtes kunnen vervolgens verhuurd worden en daarmee verdient de club geld om de lening af te lossen.
De Graaf is blij met deze constructie, omdat het als voetbalclub praktisch onmogelijk is om bij een bank een lening af te sluiten.