Buschauffeurs staken vrijdag in Fryslân voor betere cao

De bus van station Leeuwarden naar hogeschool NHL Stenden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Buschauffeurs in het Friese streekvervoer leggen vrijdag het werk neer voor een betere cao. Er wordt gestaakt in Leeuwarden, Dokkum en Heerenveen.
De stakingen zijn onderdeel van landelijke estafettestakingen. Sinds dinsdag wordt er twaalf dagen lang op verschillende plekken gestaakt.
Met de stakingen willen chauffeurs onder andere een hogere beloning afdwingen. Dat moet onder andere meer jonge chauffeurs aantrekken.
"Door slechte beloning komen er te weinig nieuwe, jonge collega's bij", zegt Marijn van der Gaag, bestuurder bij vakbond FNV. "En de werkdruk is al jarenlang zo hoog dat het ziekteverzuim op sommige plekken 25% is. Daar moeten de werkgevers zich echt harder voor gaan inzetten."

Niet tegelijk met eindexamens

De vakbonden en de leden zeggen dat ze begrijpen dat de stakingen voor overlast kunnen zorgen. Ze proberen dat te beperken, door de stakingen niet tegelijk met de eindexamens te plannen.
Van der Gaag: "Dat de chauffeurs toch staken, laat zien hoe hoog de nood is. Tot nu toe stellen de werkgevers zich ronduit arrogant op tegen hun eigen chauffeurs."

Advies Arriva: zoek alternatief

Omdat de impact van de stakingen in Fryslân onduidelijk is, adviseert vervoerder Arriva reizigers om een alternatief te zoeken voor het busvervoer. Wie wel de bus wil gebruiken, moet de website van Arriva goed in de gaten houden.

Terugwerkende kracht

Doel van de actie is dus een nieuwe cao. Die moet wat de actievoerders betreft met terugwerkende kracht ingaan op 1 juli 2021.
In het streekvervoer werken in totaal zo'n 13.000 mensen.