Van Gent over gasboringen boven Schier: "Laatste woord nog niet over gezegd"

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog © Omrop Fryslân
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog is erg teleurgesteld in het besluit van staatssecretaris Vijlbrief om gasboringen boven Schiermonnikoog toe te staan. "Dat heb ik hem ook gezegd."
Vijlbrief gaf dinsdag de vergunningen af voor het boren naar gas op de Noordzee, ruim 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Het eerste gas zou eind 2024 geproduceerd moeten worden.
Van Gent kreeg woensdag een telefoontje van Vijlbrief met het nieuws. "Ik stel het op prijs dat hij het me persoonlijk laat weten, maar ik was heel erg teleurgesteld. En ik ben niet de enige die tegen de gasboringen is."
De lokale en regionale politiek is erop tegen, net als natuurorganisaties. "Ik had gehoopt dat er nieuwe inzichten zouden ontstaan. Niet boren naar het verleden, maar investeren in de toekomst, in hernieuwbare energie."
We moeten heel zuinig zijn op dit kwetsbare gebied, maar er gebeurt van alles.
Ineke van Gent
Burgemeesters van de Waddengemeenten denken na over vervolgstappen, zegt ze. Ze vindt dat het Wad beschermd moet worden. "Het Waddengebied is Unesco Werelderfgoed. We moeten heel zuinig zijn op dit kwetsbare gebied, maar er gebeurt van alles."

'Oorlog is gelegenheidsargument'

Ze wijst op het containervervoer, zoutwinning, windmolens. "Ik ben niet tegen die parken, maar het moet wel goed gebeuren. En nu komen er ook nog gasboringen bij."
Een van de redenen om naar gas te boren is de oorlog in Oekraïne. Nederland wil minder afhankelijk worden van Russisch gas. "Maar dat is echt een gelegenheidsargument", vindt Van Gent. "Het duurt nog jaren voordat dit gas uit de Noordzee gebruikt kan worden. Laten we die jaren gebruiken om te kijken naar hernieuwbare energie."

Hoop op discussie

Wat de burgemeester betreft is de discussie nog niet voorbij. "Ik hoop op een goed politiek en maatschappelijk debat. Vandaag is er een commissiedebat in de Tweede Kamer. Er lopen ook nog bezwaarschriften, waar we nog reactie op moeten krijgen."
Of dat iets oplevert, is maar de vraag. Dus overheerst nu diepe teleurstelling. "Ik had gehoopt dat dit nieuwe kabinet een andere richting in zou slaan. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd."