Door Escher geïnspireerde school in Leeuwarden geopend, maar direct al te klein

Het nieuwe schoolgebouw © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De kleuren zwart en wit voeren de boventoon in de nieuwbouw van IKC Albertine Agnes in Leeuwarden. Het schoolgebouw dat woensdagochtend officieel geopend is, is gebaseerd op ontwerpen van de Leeuwarder kunstenaar M.C. Escher.
De inspiratie van de architect kwam van leerlingen van de school zelf. Zij zitten in de kinderdirectie van het Fries museum en Keramiekmuseum Princessehof.
"Het was de groep acht van een paar jaar geleden die met ontwerpen kwam", zegt directeur Talia Hager van het IKC. "Ze hebben maquettes gemaakt waar de architect mee aan de slag is gegaan."

'Niet saai'

Dat is goed gelukt, zeggen de kinderen zelf. "Ja, het is echt heel mooi geworden", stelt Ids Sijtsma. "Het is dan wel zwart wit maar dat is echt niet saai."
Daar is Lente Steenwelle het mee eens: "Ja, helemaal niet saai zelfs. Het is rustgevend." Voor haar is de BSO-ruimte de mooiste plek in het gebouw: "Daar is een mooie vloer, echt geïnspireerd op Escher."
In Leeuwarden is de nieuwe IKC Albertine Agnesschool geopend
Het nieuwe gebouw is gemaakt voor 180 leerlingen. Daar ligt direct al het grootste probleem, zegt Hager: "We hebben er meer dan 200 nu. Maar Escher is ook van de oplossingen, dus we komen hier ook wel uit. Er is overleg tussen de directeuren en de gemeente."
De Albertine Agnesskoalle © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma