Centrum Drachten moet compacter, aantrekkelijker en groener, met minder blik

Het winkelcentrum van Drachten © ANP
Het centrum van Drachten moet compacter worden, met minder winkels en parkeerplaatsen en vooral meer groen en woningen. Dat staat in de nieuwe centrumvisie van Smallingerland.
Die is het afgelopen jaar vastgesteld met bewoners en ondernemers in het centrum zelf. Eén van de wensen is om de parkeerplaatsen op het Raadhuisplein in Drachten weg te halen. Onder het plein zit al een parkeergarage, maar bovenop mag ook nog geparkeerd worden. Dat maakt het plein minder aantrekkelijk voor het publiek.
"Het is best een groot plein, maar het nodigt niet uit om te verblijven", zegt wethouder Robin Hartogh Heys. "Om dat aantrekkelijker te maken kun je denken aan meer groen, of misschien mogelijkheden om er kinderen te laten spelen en meer horecabedrijven." Met ondernemers en vastgoed willen ze samenwerken aan een betere uitstraling.

Teveel parkeerplaatsen

Drachten heeft een overcapaciteit aan parkeerplaatsen. "Gemiddeld staan meer dan 40 procent plekken leeg, er is overcapaciteit. Zonder de bereikbaarheid in te perken, willen we kijken naar een andere invulling."
En in Drachten staat zo'n 13.000 vierkante meter aan winkels leeg. "Dat is niet alleen in Smallingerland zo, maar komt ook in andere middelgrote gemeenten voor." Vooral voor de structurele leegstand wil de gemeente kijken naar oplossingen, door het winkelgebied compacter te maken en mogelijk winkels op aanlooproutes te verplaatsen.
Uit eerdere gesprekken met bewoners en ondernemers bleek al dat zij over het algemeen positief zijn over de plannen voor het centrum. Dat plan wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad.