In het Fries afstuderen aan de Utrechtse schrijversopleiding: Doutsen is de eerste

Doutsen van Gosliga © Gordon Meuleman
Al haar studiegenoten studeren af in het Nederlands, maar Doutsen van Gosliga wilde iets anders: ze is de eerste die in het Fries afstudeert aan de opleiding Writing for Performance in Utrecht.
Doutsen komt uit Heerenveen. Ze wilde meer doen met de Friese taal. "Ik heb altijd wel geschreven in mijn leven, maar dat was eigenlijk altijd in het Nederlands. Het Fries ben ik nooit machtig geweest op papier, al is het wel mijn moedertaal."
Twee jaar geleden ging de knop om: "Ik dacht: waarom schrijf ik eigenlijk nooit in het Fries? Toen ben ik daarmee aan de slag gegaan. Het voelde voor mij normaal om mijn afstuderen in het Fries te doen."

Taalcursussen

Helemaal vanzelf ging dat niet. Stap één was het Fries beter onder de knie krijgen. "Ik heb taalcursussen gevolgd om mijn schrijfvaardigheid wat te verbeteren."
En daarmee was ze er nog niet, want het moet natuurlijk ook nog beoordeeld kunnen worden. "Ik heb een beetje geluk gehad dat één van mijn docenten Friestalig is. Speciaal voor mij hebben ze hem toegevoegd aan de beoordelingscommissie. Daar heb ik mazzel mee gehad."

Droomrealiteit

Voor het afstuderen moeten de leerlingen van de opleiding twee stukken aanleveren: een onderzoek en een product. "Dat product kan bijvoorbeeld een film zijn. Dat mag je zelf bepalen. In mijn geval is dat een theaterstuk geworden."
Dat theaterstuk heeft raakvlakken met het leven van de Heerenveenster studente zelf. "Het gaat om een vrouw die de drukte ontvlucht. Ze wordt wakker in een soort van droomrealiteit aan het strand. Ze gaat er op zoek naar wie ze is, waar ze haar thuis voelt, een plek waar ze zichzelf kan zijn."
Ik woon zelf ook in een grote stad, maar ik heb veel heimwee naar Fryslân.
Doutsen over haar theaterstuk.
Het is dus losjes gebaseerd op haar eigen leven, vertelt ze. "Ik woon zelf ook in een grote stad, maar ik heb veel heimwee naar Fryslân. Ik ben zelf ook veel op zoek naar waar mijn thuis is." Ze heeft nu eerst de Friese taal dus maar naar Utrecht gehaald. "Het leek me geweldig als er van ons school een keer een Friestalig stuk zou zijn."

Geslaagd

Doutsen deed een beetje langer over haar afstudeerproject, maar ze heeft zich dan ook veel werk op de hals gehaald, legt ze uit. "Het heeft me allemaal wat meer tijd gekost dan wanneer ik het in het Nederlands had gedaan. Ik moest die cursussen nog doen. Daardoor is het ook niet een heel groot stuk geworden en daarom moest ik er nog iets extra's bij maken."
Toch kreeg ze dinsdag het bevrijdende nieuws te horen: ze is geslaagd voor de opleiding. Betekent dat dan ook dat het theaterstuk binnenkort op de planken wordt uitgevoerd? Dat durft ze niet te zeggen.
"Ik zou het heel mooi vinden, ik ga mijn best doen. En ik wil sowieso doorgaan met het schrijven van theater in het Fries maar het lijkt mij ook geweldig om meer film en tv in het Fries te maken. Daar is ook te weinig van, vind ik."