Vluchtelingen protesteren tegen slechte noodopvang in WTC: "Wij worden vergeten"

Burgemeester Sybrand Buma in gesprek met vluchtelingen van het WTC © Omrop Fryslân
Tientallen vluchtelingen die in de noodopvang in Leeuwarden wonen, zijn dinsdagmiddag naar het stadhuis gelopen om aandacht te vragen voor hun schrijnende situatie. Daar gingen ze in gesprek met burgemeester Sybrand Buma.
Met pamfletten in de hand stonden vluchtelingen bij het stadhuis te wachten in de hoop in gesprek te komen met burgemeester Buma. Op de posters stonden teksten als: "We leven in een donkere tunnel voor meer dan zeven maanden zonder update over onze situatie" en "We worden vergeten".
Op deze manier hopen ze niet alleen aandacht te krijgen voor de schrijnende omstandigheden in de noodopvang zelf, maar ook voor het trage proces in hun asielprocedure.
Protest van vluchtelingen WTC Leeuwarden
Na ruim een half jaar, zeggen de vluchtelingen nog geen informatie of zelfs gesprek te hebben gehad met het IND met een update over hun verblijfsstatus. "Mensen in andere opvangcentra, hebben al wel een afgeronde procedure. Waarom wij niet? Hoe lang moeten wij nog wachten?", vraagt bewoner Ammar zich af.

Mentale grens bereikt

"Na zeven maanden in het WTC is de mentale grens voor mensen bereikt om te wonen op een plek zonder daglicht, deuren en rust. De stress neemt steeds meer toe. Het is over. Alsjeblieft kijk naar ons."
Toen de burgemeester hoorde dat de vluchtelingen hun stem wilden laten horen aan hem, verliet hij een bijeenkomst om met hen in gesprek te gaan.

Buma zal in gesprek met IND

"Ik realiseer me dat als mensen met deze vragen voor het stadhuis staan, dat het verstandig is dat de burgemeester zelf komt. Ook omdat ik landelijk contacten heb", zei Sybrand Buma daarover.
© Omrop Fryslân
In een gesprek met de vluchtelingen, heeft Buma toegezegd voor hen aan de slag te gaan. Zo gaat hij achterhalen of het klopt dat hun procedure trager is dan in de rest van het land. "Ik wil weten hoe dat precies zit, of dat zo is en zo ja waardoor dat komt", zegt de burgemeester.
Als het aan de bewoners van het WTC ligt, komt er een kantoor van het IND in de noodopvang. Dat zou ook het geval zijn in Zaandam, waardoor de procedures eenvoudig versneld kunnen worden. De burgemeester zegt te onderzoeken in hoeverre dat mogelijk is en komt er zo snel mogelijk op terug.
"Het belangrijkste voor deze mensen is dat ze weten waar ze aan toe zijn. Ik realiseer me heel goed dat als je heel lang in zo'n hal zit, en je geen idee hebt wat er vervolgens gaat gebeuren, dat je dan op een gegeven moment wel even naar het stadhuis wandelt om toch even te zeggen dat je het wel erg lang vindt duren."