Anonieme donatie helpt Terschelling aan demonstraties met paardenreddingsboot

Demonstratie van de paardenreddingsboot op Terschelling © ProNews Producties
Demonstraties met de paardenreddingsboot op Terschelling kunnen deze zomer toch doorgaan. Er waren eerst te weinig paarden, maar door een anonieme donatie heeft de organisatie voldoende geld om paarden te huren.
Voor het eerst sinds 2019 zou de stichting Museumreddingsboot weer de demonstraties houden, maar drie weken geleden werd daar een streep doorheen gezet vanwege een tekort aan paarden.
Ieder jaar bracht de stichting vier keer per jaar met twaalf paarden roeireddingsboot Secretaris Schumacher naar de Noordzee. Maar sommige paarden zijn nu te oud, één eigenaar met paard is afgehaakt en er zijn paarden met kwalen. Er waren nog zes paarden over voor de demonstratie, maar dat is te weinig.
Terschelling is de enige plaats ter wereld waar nog een roeireddingsboot door paarden naar de zee wordt gebracht.
Martinus Kosters, voorzitter van de stichting Museumreddingsboot
De organisatie zou wel paarden en begeleiders kunnen huren, maar dat kost te veel geld. Door een donatie van een stichting, die anoniem wil blijven, is er toch geld voor dit jaar.
Voorzitter Martinus Kosters vindt dat er alles aan gedaan moet worden om deze traditie in stand te houden. "Terschelling is de enige plaats ter wereld waar nog een roeireddingsboot door paarden naar de zee wordt gebracht."
Op 21 juli is de eerste keer dat de demonstratie wordt gehouden deze zomer en op 11 september is de laatste.