De Sterke Yerke III #4 Net niet

Podcast De Sterke Yerke III © Omrop Fryslân
Van Las Palmas naar de Antillen gaat het aanvankelijk uitstekend. Het is jammer dat hun radio het niet meer doet, maar och... zo erg is dat toch niet? Op 5 december vieren de kerels nog een alternatief Sinterklaasfeest en ze hebben niet in de gaten dat ze 'hot news' zijn in Nederland: doordat er geen radioverkeer meer is, weet de familie niet waar ze zijn en of ze nog wel op de oceaan varen. Alle actualiteitenprogramma's berichten erover en Radio Scheveningen doet een oproep aan scheepvaartverkeer om uit te kijken naar de Yerke. Dat lukt: ze worden opgemerkt door een Liberiaans schip en het thuisfront wordt gerustgesteld. Ze zijn dan bijna op de eindbestemming. In het zicht van de haven gaat het toch nog mis: door allerlei toevalligheden kan er niet worden genavigeerd en voordat ze het in de gaten hebben, gooien de hoge golven de Sterke Yerke op de rotskust bij Bonaire. Dit is deel 4 van de podcast Sterke Yerke III Een oceaan van dromen: Net niet.
De Sterke Yerke III #4 Net niet
In 1979 steken vier jonge kerels uit Fryslân met een zelfgemaakt vlot de oceaan over. Het wordt wereldnieuws: de tocht wordt op de voet gevolgd door de nationale en internationale pers. De vier avonturiers, Frits Riemersma, Leo van der Ploeg (overleden in maart 2021 ), Guus Schweigmann en Chris Schweigmann (overleden in november 2019) zullen altijd verbonden worden aan de Sterke Yerke, de naam van het vlot. De kameraden nemen een cassettedek mee en pakken regelmatig de microfoon om te beschrijven wat ze meemaken. Thuis in Leeuwarden neemt technicus Meindert van der Meulen alles op wat er maar over de Sterke Yerke in de media verschijnt: interviews in actualiteitenprogramma's op radio en televisie, nieuwsberichten van het ANP en ook telefoongesprekken die worden gevoerd met de mannen via Radio Scheveningen.
Aan de hand van deze originele audio maakte programmamaker Geartsje de Vries van Omrop Fryslân een reconstructie van de legendarische reis van de Sterke Yerke III naar Curaçao.
De Sterke Yerke III - een oceaan van dromen is een podcast van Omrop Fryslân.