De Sterke Yerke III # 3 Van een verdronken kat en andere avonturen

Podcast De Sterke Yerke III © Omrop Fryslân
Als de Sterke Yerke Engeland achter zich heeft gelaten, nemen ze afscheid van het volgschip de Blue Stone. De Yerke moet het nu op eigen kracht doen en dat gaat als een trein. Tot er op 14 september een zware storm opsteekt en de Yerke-mannen een verlies moeten incasseren... Na dat drama vaart het vlot verder richting de Canarische eilanden. Het maakt grote indruk als er ineens een walvis achter hen opduikt en ze zijn opgetogen als een groep dolfijnen met hen meezwemt. Door de tegenslag in het begin van de reis én een windstilte van een paar dagen, dreigt er een tekort aan eten en ze gaan op rantsoen. Dit is deel 3 van de podcast Sterke Yerke III Een oceaan van dromen: Van een verdronken kat en andere avonturen.
De Sterke Yerke III #3 Van een verdronken kat en andere avonturen
In 1979 steken vier jonge kerels uit Fryslân met een zelfgemaakt vlot de oceaan over. Het wordt wereldnieuws: de tocht wordt op de voet gevolgd door de nationale en internationale pers. De vier avonturiers, Frits Riemersma, Leo van der Ploeg (overleden in maart 2021 ), Guus Schweigmann en Chris Schweigmann (overleden in november 2019) zullen altijd verbonden worden aan de Sterke Yerke, de naam van het vlot. De kameraden nemen een cassettedek mee en pakken regelmatig de microfoon om te beschrijven wat ze meemaken. Thuis in Leeuwarden neemt technicus Meindert van der Meulen alles op wat er maar over de Sterke Yerke in de media verschijnt: interviews in actualiteitenprogramma's op radio en televisie, nieuwsberichten van het ANP en ook telefoongesprekken die worden gevoerd met de mannen via Radio Scheveningen.
Aan de hand van deze originele audio maakte programmamaker Geartsje de Vries van Omrop Fryslân een reconstructie van de legendarische reis van de Sterke Yerke III naar Curaçao.
De Sterke Yerke III - een oceaan van dromen is een podcast van Omrop Fryslân.