De Sterke Yerke III #1 De reis begint

Podcast De Sterke Yerke III © Omrop Fryslân
De vriendenploeg van de Sterke Yerke heeft al met een zelfgebouwd vlot op de Friese meren gevaren en komt op het idee om naar Terschelling te varen. Als dat zonder problemen lukt ontstaat het idee om naar Engeland te gaan. Dat mislukt volledig, de Sterke Yerke zinkt, en de vrienden bouwen een nieuw vlot: de Sterke Yerke 2. Daarmee lukt het wel om in Londen aan te komen en ze worden ontvangen door de Nederlandse consul daar. Hij oppert - als grapje - het idee om met het vlot de oceaan over te steken. De mannen lachen erom, maar het zaadje is geplant en drie jaar later ligt er een vlot dat de hoge golven van de oceaan aan moeten kunnen. Bij de start, op 1 augustus 1979 is het erg slecht weer en ze komen niet verder dan Den Helder. Maar als het weer opknapt, begint de reis echt. Nou ja, echt? Dit is deel 1 van de podcast Sterke Yerke III Een oceaan van dromen: De reis begint.
Podcast: De Sterke Yerke III #1 De reis begint
In 1979 steken vier jonge kerels uit Fryslân met een zelfgemaakt vlot de oceaan over. Het wordt wereldnieuws: de tocht wordt op de voet gevolgd door de nationale en internationale pers. De vier avonturiers, Frits Riemersma, Leo van der Ploeg (overleden in maart 2021 ), Guus Schweigmann en Chris Schweigmann (overleden in november 2019) zullen altijd verbonden worden aan de Sterke Yerke, de naam van het vlot. De kameraden nemen een cassettedek mee en pakken regelmatig de microfoon om te beschrijven wat ze meemaken. Thuis in Leeuwarden neemt technicus Meindert van der Meulen alles op wat er maar over de Sterke Yerke in de media verschijnt: interviews in actualiteitenprogramma's op radio en televisie, nieuwsberichten van het ANP en ook telefoongesprekken die worden gevoerd met de mannen via Radio Scheveningen.
Aan de hand van deze originele audio maakte programmamaker Geartsje de Vries van Omrop Fryslân een reconstructie van de legendarische reis van de Sterke Yerke III naar Curaçao.
De Sterke Yerke III - een oceaan van dromen is een podcast van Omrop Fryslân.