Joodse gemeenschap in Leeuwarden bestaat 350 jaar: nieuw hoofdstuk in oud boek

De Joodse gemeenschap in Leeuwarden bestaat 350 jaar en daarom is het boek Joden van Leeuwarden opnieuw uitgegeven. Historicus Hartog Beem bracht dat boek uit in 1974 en is intussen overleden.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Initiatiefnemer voor de nieuwe druk is Chaim Caran. Hij wilde het boek op internet zetten, maar kreeg van de uitgever ook de gelegenheid om een compleet nieuwe druk te maken. Daar is de laatste vijftig jaar in meegenomen. Maandag was de presentatie en het overhandigen van de eerste exemplaren in het Historisch Centrum Leeuwarden.
Het nieuwe boek © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Aan het boek is een hoofdstuk toegevoegd. Daarin staat nieuw ontdekte informatie, bijvoorbeeld over de oudste geschiedenis en de stichter van de Joodse begraafplaats in Leeuwarden.
"In de tijd dat Beem het boek schreef waren er nog geen databases of archieven van oude bronnen", zegt Caran. "Sinds de tachtiger jaren is het veel toegankelijker geworden. Ik heb zo allerlei nieuwe dingen ontdekt." Ook de recente geschiedenis heeft een plek gekregen in het boek, met het namenmonument naast de Joodse school en met de Joodse Bruiloft.
Het Joodse Namenmonument in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De presentatie van de nieuwe druk zou twee jaar geleden al plaatsvinden, maar is door corona uitgesteld. De symbolische eerste exemplaren zijn overhandigd aan voorzitter Ben Troostwijk van de Leeuwarder Joodse gemeenschap, Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma en oud-burgemeester Hayo Apotheker. Er zijn ook twee boeken verloot onder de aanwezigen.
Chaim Caran over het boek
"Ik denk dat de oude geschiedenis van de Joden in Leeuwarden weer tot leven komt en dat is belangrijk voor onze stad", vindt burgemeester Buma. "Vlak na de oorlog was daar niets meer van over, maar de verhalen zijn er nog. Die kunnen verteld worden door dit boek en dat vind ik mooi.'
Hij noemt ook het namenmonument en de theatervoorstelling De Joodse Bruiloft, die net als deze boekpresentatie, bijdragen aan het besef van de lokale geschiedenis.