Woede om omgezaagde boom met haviksnest: "Wat heeft het voor nut?"

Twee jonge haviken uit het nest © Hendrik Koster
Woede en tegelijk opluchting bij Hendrik Koster: een boom in Bakkeveen met daarin drie jonge haviken is omgezaagd. De vogeltjes overleefden het wel. Ze zijn naar de vogelopvang in Ureterp gebracht.
Koster zit bij een onderzoeksteam dat zich bezighoudt met de havik in Fryslân. Het team is druk bezig alle jonge haviken te ringen voor een onderzoek naar de overleving en de verspreiding van de vogel.
De Burgumer schrok zich een ongeluk toen hij in de bossen van Bakkeveen een omgezaagde boom vond. Het was de boom waar het nest van drie jonge haviken in zat. "Na wat vloekwoorden vonden we twee jonge vogels terug. Die waren weggekropen onder een bosje."
Het derde havikje werd later pas gevonden. "Die zat 25 meter verderop op een boomkluit."
Een boom met drie jonge haviken is omgezaagd, in Bakkeveen is men boos
Koster kan er niet bij dat iemand zo'n boom omzaagt. "Wat heeft het voor zin? Helemaal niets."
Toch overheerst de opluchting dat ze allemaal nog leven. "Het is uniek dat we ze konden redden. Gelukkig waren we er zo vroeg bij."
Volgens Koster is het niet voor het eerst dat roofvogels het slachtoffer zijn van zulke acties. Hij denkt dat het een doelgerichte actie was.
Met de drie haviken komt het waarschijnlijk wel goed. "In de Fûgelhelling worden ze goed opgevangen en grootgebracht. Over een week of vijf zullen ze sterk en groot genoeg zijn om in de omgeving van Bakkeveen losgelaten te worden."
Een van de jonge haviken in de Fûgelhelling © Hendrik Koster
De vogels onderbrengen in een nest in een andere boom in Bakkeveen zag Koster niet zitten. "Dat is een hele operatie, voordat je ze daarin hebt. En wat nu als die persoon met die zaag terugkomt?"
Het politie-onderzoek naar de omgezaagde boom loopt nog. Getuigen kunnen zich melden.