90 jaar Afsluitdijk: ondanks tegenslagen toch feest

Het is 90 jaar geleden dat de Afsluitdijk werd dichtgemaakt:
Op de Afsluitdijk wordt deze zaterdag stilgestaan bij het historische moment dat de dijk 90 jaar geleden is dichtgemaakt. Van 1927 tot 1932 werd gewerkt aan de 32-kilometer lange weg.
De afgelopen jaren zijn er veel werkzaamheden geweest aan de weg die Fryslân met Noord-Holland verbindt. De werkzaamheden vallen duurder uit dan eerder werd gedacht: het gaat niet om de begrote 921 miljoen, maar om zo'n 2 miljard.
Dat er tegenslagen zijn, dat is ook zo en dat moet ook benoemd worden.
Gedeputeerde Avine Fokkens bij de herdenking.
Voorlopig is dat werk ook nog niet klaar. Toch is er reden voor een bescheiden feestje in het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand, vindt gedeputeerde Avine Fokkens: "Het gaat echt ergens over. Dat er tegenslagen zijn, dat is ook zo en dat moet ook benoemd worden."

Gevolgen van klimaatverandering

De gedeputeerde en hoofdingenieur-directeur Louis Schouwstra van Rijkswaterstaat hielden beide een toespraak. Daar gingen ze beide kort in op de werkzaamheden. Zanger en dichter Huub van der Lubbe was aanwezig om een gedicht voor te dragen. Dat gedicht moet een plek krijgen op de Afsluitdijk. Bij het Center zijn ook tijdelijk grote foto's van Kadir van Lohuizen te zien met beelden over de gevolgen van klimaatverandering.
Standbeeld van Lely op de Afsluitdijk © ANP
Volgens Rijkswaterstaat schieten de werkzaamheden op veel plekken op, bijvoorbeeld in de vernieuwing van het wegdek. De verwachting is dat de weg, het profiel en de golfbreker-elementen aan het einde van het jaar allemaal op hun plek zullen liggen. Volgens projectmanager Frans de Kock liggen de moeilijkheden vooral bij Den Oever, en dan vooral bij de bouw van de nieuwe spuimiddelen.
Op 18 juni is het nog een keer feest, op de Dag van de Bouw kan het grote publiek dan bij de werkzaamheden komen kijken.

Verleden tijd

Op 28 mei 1932 om 13:02 uur werd het laatste gat gedicht: de Zuiderzee was vanaf toen verleden tijd. Aan de ene kant van de weg lag nu opeens het IJsselmeer, aan de andere kant de Waddenzee. De weg verbindt Fryslân met Noord-Holland.
Ingenieur Cornelis Lely (1854-1929) ontwierp in 1891 een eerste concept van zijn plan voor de afsluiting van de Zuiderzee. Een kleinzoon was ook bij de herdenking aanwezig.