Fries Straatfestival in oude vorm trekt veel bezoekers: "Cultuur voor iedereen"

Na twee jaar is het Leeuwarder centrum weer vol met straattheater:
Het centrum van Leeuwarden is vol met straattheater, circus, dans, muziek, installaties en optredens. Na twee jaar mag ook het Fries Straatfestival weer zonder maatregelen worden gehouden.
De organisatie van het Fries Straatfestival heeft het thema van dit jaar aangesloten bij dat van 'Bosk', de culturele manifestatie in de Leeuwarder binnenstad. Dat zegt Natasje Kesteloo van de organisatie: "Daar hebben we verbinding mee gezocht. Er zijn veel natuuractiviteiten en er is aandacht voor duurzaamheid. Maar wat het belangrijkste is: verbinding. Het elkaar weer treffen."
Dit is cultuur voor iedereen.
Natasje Kesteloo van het Fries Straatfestival
Het festival wordt na twee jaar eindelijk weer 'gewoon' georganiseerd. "Dit is wie we zijn, willen zijn", zegt Kesteloo. "Het spelen op straat en dat je langsloopt en kunt denken: nee, deze niet. Dit is cultuur voor iedereen. Dat is machtig."

"Steeds weer een ander laagje"

Op het Zaailand speelt het performance-gezelschap Zwermers. Twee acteurs kleden zich er vijftig keer aan en uit. "We willen laten zien hoe een mens kan veranderen door steeds weer een ander laagje", zegt Inez Wolters van theatergroep Zwermers. "Dat je misschien heel andere gedachten krijgt over mij als mens als ik alleen maar een andere laag aantrek."
Fries Straatfestival © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het is een pittige voorstelling om te spelen, zegt Wolters: "We hebben vijftig setjes kleding liggen. Dat is zeker drie keer door de knieën. Dat is een pittige work-out."
Op het Gouverneursplein is ruimte voor de kinderen. Daar kunnen ze in een auto door de wasstraat. "Echt vet!"
Vermaak voor de kinderen op het Gouverneursplein © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma